Möblerna i Farstaängens mötesträdgård är täckta med ett tunt lager februarifrost. Än är det några månader kvar innan den här platsen åter sjuder av liv.

Den är ett av de senaste tillskotten i upprustningen som Farsta stadsdelsnämnd genomför på Farstaängen och i Farsta strandpark.

En hel del är gjort – men mycket återstår återstår fortfarande enligt de båda parkprogrammen från 2019.

På Farstaängen gäller det främst de centrala delarna. Där finns idéer om utegym, studsmattor och klättervägg, välskötta gräsytor för evenemang samt bättre gång- och cykelvägar.

I Farsta strandpark ska ytan nedanför Farsta IP utvecklas för spontanidrott, och ett område närmast Militärbron få ett lyft.

Nästa etapp tidigast om två år

Nu står det klart att båda satsningarna dröjer. Nästa etapp på Farstaängen påbörjas tidigast 2026. Arbetet med Farsta strandpark pausas samtidigt till 2027. Det beslutade Farsta stadsdelsnämnd i förra veckan.

– Att vi valt att pausa Farsta strandpark och Farstaängen beror på att det finns projekt i gränsområdena som gör att parkerna kan påverkas, säger Nina Lindberg, landskapsarkitekt på Farsta stadsdelsförvaltning.

Hon syftar på de nya detaljplaner som just nu tas fram för bostadsområdena Magelungens strand och Nykroppagatan, samt Telestaden och ett projekt med hyresbostäder, förskola och skola intill Farstaängen.

De centrala delarna av Farstaängen väntar ännu på ett lyft.

De centrala delarna av Farstaängen väntar ännu på ett lyft.

Mattias Kamgren

Beroende av byggkonjunkturen

Exakt hur dessa påverkar parkerna är ännu oklart. Det är osäkerheten som gör att stadsdelen inte vågar göra mer just nu.

– Projekten kan nagga parkerna i kanten men de kan också ge pengar till grönkompensation, som i så fall skulle kunna användas till åtgärder i parkerna, säger Nina Lindberg.

Hur dagvatten från de nya områdena ska hanteras är en annan olöst fråga.

Bostadsprojekt kan dra ut på tiden. Finns det risk att det här dröjer ännu längre än några år?

– Det finns en risk. Mycket har att göra med byggkonjunkturen. Men 2026 kommer vi nog ändå att satsa på att komma i gång och göra någonting på Farstaängen, även om det kanske inte blir allt.

Känns det olyckligt att det blir ett avbrott?

– Det är klart att det hade varit kul att göra klart Farstaängen. Men det hade varit väldigt olyckligt att göra anläggningar och sedan få veta att vi behöver ta bort dem på grund av andra projekt. Vi har också redan tillfört mycket av det som parkprogrammet gick ut på, plus att idrottsförvaltningen har anlagt en konstgräsplan.

Ur Mitt i Söderort 2017, när Love Klein Svensson la sitt medborgarförslag om Farstaängen.

Ur Mitt i Söderort 2017, när Love Klein Svensson la sitt medborgarförslag om Farstaängen.

Mattias Kamgren

Nöjd idékläckare

Farstabon Love Klein Svensson kan ta åt sig en del av äran för det som hittills gjorts på Farstaängen. Det var hans medborgarförslag 2017, om att bygga en folkhälsopark, som fick fart på Farsta stadsdelsnämnd.

– Jag tycker det är mycket som är bra. Grill- och fikadelen är rätt mysig, där brukar vi vara med bostadsrättsföreningen ibland och grilla korv och man ser en del barnfamiljer där också, säger han.

Däremot saknar han fortfarande en del vad gäller idrotts- och aktivitetsmöjligheter.

– Jag tycker det är synd att all racketsport försvunnit. Det vore kul med antingen en tennis- eller padelbana.

Hur ser du på att arbetet pausas på grund av byggplaner?

– Jag har respekt för den typen av argument, då förstår jag att man vill vänta. De har ändå gjort en hel del. Farstaängen är mycket mer levande i dag än när jag skrev mitt förslag.

Här ska grusig plan bli grön mötesplats

När de stora parkerna får vänta läggs krutet i stället på att förvandla Hästhagens gamla bollplan till en grön mötesplats.

– Jättekul, det är så tråkigt här i dag, säger småbarnsmamman Fatima Oumeraci.

En stympad gammal grusplan mellan Farsta centrum och Sunneplan. När de stora parkprojekten pausas, är det hit stadsdelsförvaltningen vänder blickarna.

Hästhagens bollplan – det som återstår av den – ska förvandlas till Hästhagsparken.

– Det är en intressant yta. Den ligger centralt i Farsta vid ett stråk där många människor rör sig, samtidigt som den i dag är relativt outnyttjad. Farsta är i behov av fler parker och platser för barn. Den här ytan har stor potential att bli en fin plats, säger Klara Allenmark, landskapsarkitekt på Farsta stadsdelsförvaltning.

Fick tycka till

I början av februari bjöds Farstabor in till en workshop där de fick tycka till om vad parken borde innehålla. Tidigare har barn och ungdomar i området fått ge sina åsikter om platsen.

Småbarnsmamman Fatima Oumeraci bor alldeles intill.

– Det är jättekul att det ska bli en park, det är så tråkigt här i dag, säger hon och räknar upp några av de önskemål hon själv lämnat in:

– Något för de små, som gungor. Gärna en avgränsad yta, med konstgräs eftersom småbarn gillar att äta sand. Och något för större barn, kanske en klätterställning. Och någon rolig belysning.

Bollplanen används fortfarande av skolbarn på rasterna men den har sett sina bästa dagar.

Bollplanen används fortfarande av skolbarn på rasterna men den har sett sina bästa dagar.

Mattias Kamgren

Planen: Byggstart nästa år

Klara Allenmark kan redan nu bekräfta att det kommer att satsas på både lek och bättre belysning. Grönska blir en annan viktig del – både för att Farstaborna önskar sig det och för att kunna ta hand om regnvatten, och därmed minska risken för översvämningar i närområdet.

Stadsdelsförvaltningen ska nu sammanställa åsikterna som kommit in, och gå vidare med projektering av parken. Planen är att den ska anläggas under 2025.

– Tanken är att det ska bli en grön mötesplats för personer i alla åldrar, sammanfattar Klara Allenmark.

Farsta är i behov av fler parker och platser för barn

4500 kvadratmeter

Hästhagens bollplan är en grusplan nära Hästhagsskolan, mellan Farsta centrum och Sunneplan.

Hälften av bollplanen togs i anspråk när den nya stora förskolan Stallet byggdes.

På de cirka 4500 kvadratmeter som återstår, har tanken länge varit att bygga en park.

Farsta stadsdelsnämnd har nu sökt projektpengar för att komma till skott. Planerad byggstart är mitten av 2025. Ett år senare kan parken vara färdig.

Källa: Farsta stadsdelsförvaltning, Mitt i

Bollplanen används fortfarande av skolbarn på rasterna men den har sett sina bästa dagar.

Bollplanen används fortfarande av skolbarn på rasterna men den har sett sina bästa dagar.

Mattias Kamgren

Grusig plan ska bli grön park

Centralt läge i Farsta ✔Kan stå klar 2026