Konstverk. Cilla och hennes avlidne man har målat fina motiv på elskåp i området runt Eriksbergsvägen i Mälarö. Foto: Claudio Britos

Elskåp blev konst på Drottningsholmsmalmen

Runt om på Drottningholm står de: Små elskåp med målade konstverk, som lurar ögat och gömmer det grå. Här är historien bakom dem.

  • Publicerad 16:27, 5 nov 2021

Konsten står så länge den får och sedan får vi rädda den.

Foto: Claudio Britos

Förvillande

Vid 2000-talets början stod Lovökonstnären Peter Tucker ofta i Drottningholmparkens grönska och målade Götiska tornet. Mitt i det vackra stod också ett elskåp. Så vaknade tanken om att måla bort det gråa skåpet, in i landskapet. Det blev en form av illusionsmåleri, där ögat luras att tro att det målade föremålet är verkligt. "Det var så det började. Sedan fortsatte han", säger Cilla Ericson.

Foto: Claudio Britos

Omsorg

Cilla Ericson är själv konstnär och livskamrat med Peter Tucker som gick bort 2019. Under sommaren har hon försiktigt tvättat en del av skåpen och strukit på ett lager fernissa för att skydda dem.

Foto: Claudio Britos

Sårbar

En del skåpkonst, som denna, har klarat sig, men ett annat vid Dragonvägen har farit illa av väder och trafik. "Den är bortom all räddning nu", säger Cilla.

Foto: Claudio Britos

Hot

Det största hotet mot konsten är ifall de gamla elskåpen skulle bli utbytta mot nya. Ifall det är aktuellt har Cilla Ericson ännu inte fått något klart besked om.

Foto: Claudio Britos

Elkonst

"Första reaktionen från de som äger skåpen var 'Nej dem får ni inte måla på'. Men sen när jag visat dem de reaktioner som konsten har fått så har det låtit annorlunda", berättar Cilla.

Foto: Claudio Britos

Granne

Flera av de målade skåpen står längst med Eriksbergsvägen och Dragonvägen. "Det är ett enkelt svar på den hemligheten och det är att vår ateljé låg i närheten", säger Cilla.

Foto: Claudio Britos

Piffat.

Det finns Tucker-konst på elva elskåp runt om i Drottningholm. Har du sett alla?

Konstvandring på Drottningholmsmalmen

Peter Tucker som målade elskåpen hade sin ateljé i Grindstugan på Drottningholmsmalmen.

'"Så då var det lätt för honom att sticka ut och måla över ett elskåp", säger Cilla Ericson.

Hon har under sommaren också målat ett skåp uppe på Malmen.

Det finns Tucker-konst på elva elskåp runt om i Drottningholm.

En karta på var någonstans skåpen står finns på Cilla Ericsons webbsida cillaericson.se

Visa merVisa mindre

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00