Förvillande

Vid 2000-talets början stod Lovökonstnären Peter Tucker ofta i Drottningholmparkens grönska och målade Götiska tornet. Mitt i det vackra stod också ett elskåp. Så vaknade tanken om att måla bort det gråa skåpet, in i landskapet. Det blev en form av illusionsmåleri, där ögat luras att tro att det målade föremålet är verkligt. "Det var så det började. Sedan fortsatte han", säger Cilla Ericson.

Omsorg

Cilla Ericson är själv konstnär och livskamrat med Peter Tucker som gick bort 2019. Under sommaren har hon försiktigt tvättat en del av skåpen och strukit på ett lager fernissa för att skydda dem.

Sårbar

En del skåpkonst, som denna, har klarat sig, men ett annat vid Dragonvägen har farit illa av väder och trafik. "Den är bortom all räddning nu", säger Cilla.

Hot

Det största hotet mot konsten är ifall de gamla elskåpen skulle bli utbytta mot nya. Ifall det är aktuellt har Cilla Ericson ännu inte fått något klart besked om.

Elkonst

"Första reaktionen från de som äger skåpen var 'Nej dem får ni inte måla på'. Men sen när jag visat dem de reaktioner som konsten har fått så har det låtit annorlunda", berättar Cilla.

Granne

Flera av de målade skåpen står längst med Eriksbergsvägen och Dragonvägen. "Det är ett enkelt svar på den hemligheten och det är att vår ateljé låg i närheten", säger Cilla.

Piffat.

Det finns Tucker-konst på elva elskåp runt om i Drottningholm. Har du sett alla?