Varje sommar erbjuder kommunen ett antal sommarjobb för ungdomar. Bland annat erbjöds en möjlighet att få testa en affärsidé och starta företag via utbildningsorganisationen Rookie Startups.

Ellie som studerar på Hermods distansgymnasium blev genast intresserad.

Företag som sommarjobb

– Jag tänkte om man vill starta upp ett företag tar det väldigt lång tid och där kunde jag både få chans till utbildning och jobb. Kombinerat, berättar Ellie Nordberg för Mitt i.

VD:n på Orto Novo, den lokala örtagården på Ekerö berättade för Ellie att alla de örter som blir över eller inte hinner levereras till deras återförsäljare kastas.

Med hennes stora intresse för matlagning och hållbarhet kom hon på förtetagsidén Rescued Herbs, där hon tillsammans medför ett samarbete med örtagården.

Under sommaren har hon nu tillverkat enklare produkter på örter som annars skulle ha gått till spillo. Som örtsmör och pesto.

– Det kunde vara att en basilika var för hög för förpackningen och inte kunde säljas. Under dessa veckor har jag räddat 500 krukor, berättar Ellie.

Cyklat 104 kilometer

Alla produkter har hon tillverkat själv och även erbjudit gratis hemleverans till folk. Med en vagn fäst på cykeln har hon totalt cyklat 104 kilometer.

För varje kilometer som cyklats har hon även samlat in pengar till den ideella organisationen Hunger Project Sverige. Hon har samlat in 304 kronor till organisationen och tillsammans med sina kunder har de samlat in 957 kronor.

Responsen av kunderna har varit väldigt bra berättar hon och många har fått en tankeställare när Ellie berättar hur mycket mat som slängs i Sverige.

– Jag ville bidra till en värld utan hunger. I Sverige slänger vi cirka 224 00 ton mat samtidigt som det finns länder som kämpar med fattigdom och hunger, berättar Ellie.

Rookie Startups har pågått under fyra veckor och har nu lidit mot sitt slut. Ellie tycker det har varit både lärorikt och väldigt kul. Men samtidigt krävande. Hon har nu sålt slut på sina produkter och längtar efter ledighet innan skolan drar igång igen.

– Alla borde testa gå utanför gränsen. Det är lätt ha en affärsidé men på Rookie Startups får man både startkapital och vägledning. Oavsett om du tjänar pengar eller inte är det en lärorik erfarenhet som ung, säger Ellie Nordberg.