David Persson, ordförande i Järva folkets park som hyr Eggeby gård, befann sig inte själv på gården när upploppet startade. Han kom till gården på torsdagskvällen och besökte gården även under fredagen.

– Jag är bedrövad. Våra lokaler är sönderslagna, säger han.

Hur såg det ut på platsen?

– Det var glassplitter och brandrester.

Samtlig glasrutor i byggnaden närmast festivalområdet, en byggnad kallad ladan, hade krossats.

Vad har förövarna använt sig av?

– Jag vet att det har varit sten, om det också var andra tillhyggen kan jag inte svara på. Men det är ju skador även invändigt, det är inte bara sönderslagna fönsterrutor.

Går skadorna att reparera?

– Ja, det bedömer jag, sedan får vi se hur lång tid det tar.

Järva folkets park hyr Eggeby gård av Stockholms stad och hade i sin tur hyrt ut delar av lokalerna, framför allt toaletterna, till föreningen som arrangerar den festival som urartade i upplopp under torsdagen.

David Persson.

David Persson.

Privat

En del festivaldeltagare befann sig på gården när upploppet ägde rum men det stora flertalet höll till längre bort, på festivalområdet, är Perssons uppfattning.

– Min uppfattning är att det inte var så många på gården utan mer på festivalområdet, på fältet nedanför gården. Och sedan kom motdemonstranterna ifrån Rinkeby-hållet nedanför Järvabadet. Det är väl den information jag har fått.

Berätta om Eggeby gård.

– Det är en folkpark, där man bland annat håller familjedagar. Vi arrangerar Eggebydagen och en vintermarknad i december, vi har olika kulturevenemang.

Festivalområdet under torsdagens upplopp.

Festivalområdet under torsdagens upplopp.

Stefan Källstigen

Daniel Persson menar att intresset för gården med omnejd har ökat de senaste åren.

– Det är en jätteviktig mötesplats för hela Järva, gården ligger som i hjärtat av Järvafältet och nära till alla stadsdelar i området. Det är en väldigt central plats på det sättet.

Påverkar det som hänt er verksamhet framöver?

– Det beror lite på hur lång tid det tar att återställa lokalerna och i vilket skick de befinner sig i. Det kan vi se först när uthyrningen är avslutad på söndag.

Festivalen fortsätter under lördag och söndag. Har ni bevakning på gården under helgen?

– Som jag har förstått det är det inte bevakning på själva gården utan mer på festivalområdet. Vi arrangerar ju inte festivalen utan hyr ut våra toaletter.

Om det blir en festival även nästa år, kommer ni att hyra ut?

– Jag tänker att det är för tidigt att säga. Förra året gjorde vi en bedömning att inte hyra ut, i år har vi också haft en dialog och hamnat i ett annat beslut. Men det är för tidigt att tänka på nästa år nu.

Vad händer nu?

– Vi följer de kommande dagarna väldigt noggrant eftersom festivalen kommer att fortsätta. Sedan har polisen gått ut med att de har hävt tillståndet för motdemonstrationen. Så får vi se.