Avloppsvatten forsade in i Matdax lokaler efter skyfallet. Foto: Erik Edman

Efter skyfallet: Matdax stängt i sommar

Matdax i Högdalen har blivit hårt drabbat efter helgens skyfall. Butiken kan tvingas hålla stängt stora delar av sommaren. – Det är väldigt sorgligt, säger Erik Edman, butikschef.

  • Publicerad 12:23, 17 jun 2021

Kylanläggningen har stått under två meters bajsvatten.

Helgens skyfall, då cirka 70-80 millimiter regn forsade ner på två timmar i Högdalen, har fått förödande konsekvenser.

Regnet ledde till översvämning både i Matdax lokaler och i tunnelbanesystemet, vilket gjorde att tunnelbanetrafiken var inställd i flera dagar.

Det ledde också till strömavbrott i både bostäder och på Ica. På torsdagen var det inte klart än när Ica öppnar.

Bajsvatten forsade in

Men Matdax meddelar att de kan tvingas hålla stängt större delen av sommaren. Översvämningen gjorde att avloppsvatten trängde in i ett förråd där en kylanläggning förvarades, samt även på lagret.

Anläggningen har nu gått sönder och det tar tid att tillverka en ny, inte minst i semestertider.

– Jag tror inte vi kan öppna fullt ut förrän i slutet av sommaren. Många är förtvivlade. Kunder är ledsna, det här är deras butik. Det är väldigt sorgligt, säger butikschefen Erik Edman.

Han berättar om översvämningen:

– Det har forsat in avloppsvatten. Kylanläggningen har stått under två meters bajsvatten. Det är helt förstört. Men vi gör allt vi kan för att förkorta processen. Varje dag är livsviktig för oss, säger han.

Måste ni slänga alla varor?

Vi har kontaktat välgörenhetsorganisationer och har kunnat skänka en del. Men kyl– och frysvaror som har stått i värme måste vi tyvärr kassera. Det är katastrof för oss, säger han.

Läs mer: "Stora skador efter rekordregnet"