Mira Fredheim, 11, och Alva Cornejo Morris, 11, har avslutat skoldagen på Saltsjöbadens samskola och väntar på bussen vid Tattby station. Klockan är 14.41 måndagen den 22 januari. En vecka har passerat sedan elever först sköt raketer vid stationen och sedan på bussen som var fullsatt med skolkamrater på väg mot Tippen.

Mira Fredheim och Alva Cornejo Morris var inte själva med på bussen men har ändå skakats om av händelsen.

– Inte kul att det händer där det är så många barn, säger Mira Fredheim.

”Inte kul att det händer där det är så många barn”, säger eleven Mira Fredheim som väntar på bussen vid Tattby station med Alva Cornejo Morris.

”Inte kul att det händer där det är så många barn”, säger eleven Mira Fredheim som väntar på bussen vid Tattby station med Alva Cornejo Morris.

Johan Kristensen

Är ni oroliga att det ska hända något liknande igen?

– Nej, faktiskt inte, säger Alva Cornejo Morris.

Vid hållplatsen står också två män i röda jackor. De arbetar som trygghetsvärdar åt SL och är på plats mellan klockan 14 och 16 den här dagen.

– Vi står här men märker vi att det blir tumult på bussarna så åker vi med, säger en av trygghetsvärdarna.

Flera elever uppskattar trygghetsvärdarnas närvaro.

– Väldigt bra, säger Alva Cornejo Morris.

– Det brukar vara mycket folk här som knuffas och håller på. Det har blivit bättre, säger Mira Fredheim.

Tre tioåriga killar ogillar också raketskjutningen.

– Det är dåligt, säger en av dem.

Men inte heller de känner någon oro för att åka med bussarna.

– Vi är inte rädda.

– Vi åker alltid buss.

”Hade varit livrädd”

Nackas kommuanlråd Filip Wiljander (M) tycker att SL borde ta händelsen på större allvar.

Nackas kommuanlråd Filip Wiljander (M) tycker att SL borde ta händelsen på större allvar.

Liza Simonsson

Trots att raketen avlossades på en av SL:s bussar fick Nacka kommun informationen via videoklipp som spreds i sociala medier – inte från SL.

– Ingen hörde av sig över huvudtaget. Busschauffören har inte ens anmält händelsen. Då är det något som brister. Det är ju en buss där det i huvudsak åker elever som går i våra skolor och då behöver SL informera oss och sätta in sina åtgärder för att det ska vara tryggt i kollektivtrafiken, säger Filip Wiljander (M), kommunalråd i Nacka.

SL medger att Nacka kommun uppmärksammade stöket snabbare den här gången. Men oro på bussarna mellan Tattby och Fisksätra när elever ska hem från skolan är inget nytt.

”Vi har haft trygghetspersonal där till och från i två år”, skriver Torbjörn Granrot, presskommunikatör på SL, i ett mejl till Mitt i.

Raketskjutningen trappade upp situationen.

– Det här är av en annan dignitet mot vad vi har sett tidigare. Hade jag suttit på bussen hade jag varit livrädd, säger Filip Wiljander (M). 

Drog in trygghetsvärdar

Innan höstterminens slut drog SL tillbaka sina trygghetsvärdar.

”Alla aktörer som vi samarbetar med bedömer att det har varit lugnt på bussarna det senaste halvåret”, skriver Torbjörn Granrot.

Samskolan har tidigare justerat schemat för att alla elever inte ska sluta samtidigt för att minska trängseln på bussarna.

Sedan i onsdags har Nackas kommunvakter åkt med skolbussarna från Samskolan mot Fisksätra på eftermiddagarna.

– Det är inte långsiktigt hållbart. Det är SL som ska se till att det är tryggt på bussarna. Ska vi börja köra bussarna också? säger Filip Wiljander. 

”Resurser efter behov”

Måndag till onsdag den här veckan får de sällskap av SL:s trygghetsvärdar.

”Vi kommer att ha trygghetsvärdar på plats i samverkan med Nacka kommun. Vi sätter resurser efter behov”, skriver Torbjörn Granrot.

Men Filip Wiljander (M) tycker att SL behöver agera kraftfullare.

– Det är förvisso positivt, men regionens insats måste vara mer långsiktig och förebyggande än bara till onsdag. De måste punktmarkera tills situationen är löst. Vi ska ha nolltolerans för denna typ av ordningsstörning och kriminalitet.

Enligt rektor Britta Wikman har skolan identifierat de två elever som sköt raketen på bussen och polisanmält händelsen.

– Vi har följt upp å det skarpaste med att prata med eleverna, vårdnadshavare, socialtjänst och polis, säger hon.

Ingen elev avstängd

”Vi är inte oroliga för att något liknande ska hända på skolan”, säger Britta Wikman, rektor för Saltsjöbadens rektorsområde.

”Vi är inte oroliga för att något liknande ska hända på skolan”, säger Britta Wikman, rektor för Saltsjöbadens rektorsområde.

Nacka kommun

Händelsen har även diskuterats i klassrummen.

– Vår biträdande rektor och lärare har pratat i alla klasser om vad som är rätt och fel och hur skrämmande konsekvenserna kan bli. Det är både olagligt och livsfarligt att hålla på med smällare och fyrverkerier på platser där det finns risk att skada andra. Åldersgränsen är dessutom 18 år, säger Britta Wikman.

Hon anser inte att det fanns anledning att stänga av de båda eleverna på grund av raketskjutningen.

– Vi är inte oroliga för att något liknande ska hända på skolan. De här eleverna är inte kända för oroväckande beteende i skolhuset. Om vi var oroliga att de skulle utsätta sig själva eller andra för fara på skolan hade vi reagerat på ett annat sätt. Nu blir det här ett polisärende, säger Britta Wikman.

Polisen utreder händelsen som framkallande av fara för annan och hantering av explosiva varor.