Förra helgens coronamarsch har satt sina spår. Politiker, polis och allmänhet har i tur och ordning fördömt tilltaget.

– Att folk samlas på det sätt som skedde i lördags är högst ansvarslöst med tanke på att vi lever i en pandemi och med ett kritiskt läge i smittspridningen i länet och ett högt tryck på vården, säger Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/arrangoren-av-coronamarschen-riskerar-boter-pa-20-000-kr/repucg!3Umq7zk0jAlYP94EcqNEjA/

Hittills har man gjort 1 300 tillsynsbesök i länet och landshövdingens uppfattning är att de flesta sköter sig och gör aktiva insatser för att bidra till minskad smittspridning. Samtidigt är det också många privatpersoner som hört av sig när det är trång på olika ställen.

– Vårt uppdrag handlar om att kontrollera att verksamhetsutövare gör vad de ska. Men vi får inte glömma att det inte bara är butiker och andra verksamheter som ska vidta åtgärder utan det gäller för alla och envar att vidta försiktighetsåtgärder och aktivt medverka till att förhindra smittspridning, säger Sven-Erik Österberg.

Fler ska kontrollera och kontrolleras

För att kunna öka sina kontroller och för att kunna synas på fler platser i Stockholms län. anställer länstyrelsen 20 nya personer.

– Vi är också, i samråd med polisen, beredda på att det kan arrangeras fler demonstrationer som inte följer lagen och vi kommer i så fall agera därefter, säger landshövdingen