På onsdag sänds det femte avsnittet av Sveriges mästerkock 2025. En av de tolv tävlande, som gick vidare från slutkvalet i Gävle, är 28-åriga Ebba Gulliksen.
– Jag satt på en middag och pratade om att jag måste ta vara på mitt liv och göra något spännande, och två vänner förslog då att jag skulle söka.
Passion och allvar
I bakgrunden finns så klart en stor passion för mat och måltider – men också ett stort mått av allvar. Sedan ett par år lever Ebbas mamma med obotlig cancer.
– Med det i bakhuvudet tar vi ingenting för givet. Att våga leva livet har blivit ett motto för mig, för en dag kan det vara för sent.
Ebba brukar skoja om att hennes intresse för mat började under hennes första krogbesök med mamma och pappa på klassiska Tranan i Stockholm. Då var hon tre dagar gammal.
– Min pappa har varit min största inspiration, han har alltid låtit oss vara med i köket. Vi barn satt bredvid och såg hur han har hackade och stekte. Vi lärde oss laga mat i tidig ålder och vara trygga i köket.
Risotto och smörrebröd
Under uppväxten i Vaxholm jobbade Ebba några somrar på Waxholms hotell. Som vuxen har hon bott i Milano och Köpenhamn och förälskat sig i både italiensk mat och smörrebröd.
– En klassiker är friterad rödspätta och remouladsås, det är så gott! Om jag saknar Danmark går jag till Nybroe smørrebrød i Östermalmshallen.
En annan erfarenhet som format Ebba kommer från studietiden i Lund. På söndagarna var hon ansvarig för middagarna på Göteborgs nation och spikade både koncept och meny samt budget.
– Vi lagade mat till 30 personer varannan vecka, jag lärde mig mycket av det.
Vilken är din största utmaning i köket?
– Jag är dålig på att delegera, det måste jag lära mig. Och det kan absolut hända att jag blir förbannad när det inte går som jag vill. Jag är en stor perfektionist, det kan både hjälpa och stjälpa.
En maträtt som ligger Ebba varmt om hjärtat är risotto. Det är både svaret på frågan "Vad lagade du på din audition till Sveriges mästerkock?" och "Vad lagar du gärna när du bjuder några vänner på middag?"
– Det är många som tycker att det är svårt att laga det. Riset måste ha kärnan kvar, det ska vara al dente. Samtidigt ska den vara lösare än vad man kan tro eftersom både osten och smöret binder.
Perfekt för gäster
Lyckas man med det är det en perfekt rätt om man har gäster, menar Ebba.
– Det är lätt att laga mycket, och lätt att anpassa till olika preferenser som vegetariskt eller glutenfritt.