Det är inte stora skillnader i sakpolitiken. Både Ebba Östlin och Emanuel Ksiazkiewicz vill stärka det förebyggande arbetet för att få rätsida på kriminaliteten, säkerställa goda skolresultat och förbättra äldreomsorgen ytterligare.

Men det finns en djup spricka mellan de tidigare kollegorna som nu gör upp om rollen som gruppledare för S i Botkyrka och i förlängningen om rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Ingen kriminell infiltration

Det var under ett uppmärksammat medlemsmöte i slutet av januari som Ebba Östlin röstades bort av partiets medlemmar. Efter det förekom uppgifter i flera medier om att gängkriminella skulle ha infiltrerat mötet och partiet lokalt.

Partidistriktet i Stockholm tillsatte en utredning som visade att medlemsmötet inte påverkats av kriminella, även om röster i Ebba-lägret har drivit den linjen. Både Ebba Östlin och Emanuel Ksaizkiewicz avfärdar nu en gängkriminell infiltrering.

– Jag kommer aldrig säga att gängkriminella har tagit över Socialdemokraterna i Botkyrka, det har aldrig skett, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin är övertygad att det är företrädare för den lokala ABF-avdelningen som ligger bakom bortröstandet av henne som gruppledare i januari. Andra menar att det rör sig om hennes ledarstil.

Ebba Östlin är övertygad att det är företrädare för den lokala ABF-avdelningen som ligger bakom bortröstandet av henne som gruppledare i januari. Andra menar att det rör sig om hennes ledarstil.

Angie Gray

– Däremot har ABF Botkyrka-Salem varit missnöjda med ett beslut som kommunen fattat och bestämt sig för att byta ut ledarskapet, och då troligen till en ledning där gränsen mot kriminella krafter inte är lika skarp. De skapade en S-förening i syfte att samla och rekrytera medlemmar för att byta ut mig, det är vad jag ser har hänt.

Beslutet hon talar om fattades i början av 2022. Då valde Mittenmajoriteten under Östlins ledning att abrupt stänga ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter. Anledningen var att kommunledningen fått nys om oegentligheter i verksamheten. En extern rapport kom bland annat fram till att äldre kriminella vistats på fritidsgårdarna.

”Hennes egna race”

Men beslutet och rapporten har ifrågasatts av ABF. Många av kritikerna i ABF är också medlemmar i Socialdemokraterna. Men Emanuel Ksiazkiewicz menar att ABF-konflikten inte var huvudorsaken till att Ebba Östlin röstades bort. Det handlade i stället om hennes ledarskap.

– Det har varit för mycket av hennes egna race. Jag tror inte på att en stark man eller kvinna. Ett lag är alltid starkare än ett jag. Det är klart att man i rollen som kommunstyrelsens ordförande och gruppledare måste kunna fatta tuffa beslut, men då måste man jobba med förankring och stöd bakom beslutet. Då blir det bra – det är jag övertygad om, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Ebba Östlin tycker inte att det är konstigt att hennes ledarskap kritiseras.

– Efter sju år som kommunstyrelsens ordförande lär det vara många som har åsikter om mitt ledarskap. Jag har gjort fel, rättat till dem och i efterhand insett att det finns bättre sätt att göra saker på. Den resan tror jag alla ledare gör. Men jag konstaterar att den här frågan inte lyfts förrän ABF-frågan låg på bordet. I samband med och efter stängningen av fritidsgårdarna gjordes många försök att pressa mig, både att ändra beslutet och att lämna mitt uppdrag. När det inte gav effekt så valde man i november att kritisera mitt ledarskap. De få som nu är högljudda kritiker röstade så sent som den 22 oktober fram mig till gruppledare, säger Ebba Östlin.

Inför omröstningen om ny gruppledare har fyra föreningar nominerat Emanuel Ksiazkiewicz medan två föreningar och två utskott nominerat Ebba Östlin.

Kärlek strömmade in

Men det har inte varit självklart – för varken Ebba eller Emanuel – att ställa upp och kandidera till posten som gruppledare för partiet. Ebba Östlin såg posten som kommunstyrelsens ordförande som ett avslutat kapitel när hon lämnade Hallunda folkets hus efter det omtumlande mötet i januari.

– Jag började fundera på vad jag ska göra i nästa kapitel när många började höra av sig – flera partimedlemmar och Botkyrkabor som röstat på mig. Först var det mest värme och kärlek som strömmade in, sen desto fler frågor om jag kan tänka mig att stå till förfogande. Efter många diskussioner hemma landade jag i att jag inte är färdig. De drivkrafter som drivit mig under 7-12-20 år i Botkyrkapolitiken är fortfarande de samma och det finns fortfarande mycket jag kan bidra med och på valdagen förra året gav väljarna mig det förtroendet, säger Ebba Östlin.

För Emanuel Ksiazkiewicz var det stödet inom partiet som fick honom att ställa upp.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunalråd i Botkyrka, utmanar Ebba Östlin om makten.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunalråd i Botkyrka, utmanar Ebba Östlin om makten.

Albin Tingstedt

Vill överbrygga sprickan

En sak är Ebba Östlin och Emanuel Ksiazkiewicz överens om. Det är den socialdemokratin som ska bli den helande kraften för det splittrade partiet – och en respekt för resultatet av medlemsomröstningen i mitten av mars.

– Förlorar jag den 18 mars så förlorar jag och då har jag bara för avsikt att sitta kvar i fullmäktige eftersom jag är folkvald, säger Ebba Östlin.

Emanuel Ksiazkiewicz:

– Vi lovade varandra att vi skulle föra dialog för att säkerställa att vi hittar ett lag som funkar. Om Ebba blir återvald får vi sätta oss ned och diskutera formerna kring hur det ska funka eller inte.

Ksiazkiewicz (S) återvald till kommunalråd

Det blev en lååång debatt när Emanuel Ksiazkiewicz (S) skulle antas som utbildningsnämndens ordförande av Botkyrkas kommunfullmäktige. Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, ville inte se Socialdemokraternas "smutsiga byk" i fullmäktige.

Mer än halva fullmäktigesammanträdet gick åt till att debattera förra mandatperiodens ordförande i utbildningsnämnden, Emanuel Ksiazkiewicz (S), former för återkomst på posten även för den här mandatperioden.

Normalt väljs kommunalråd i december, men enligt Ksiazkiewicz själv berodde hans frånvaro på att han varit tydlig med sitt missnöje med ledarskapet i Botkyrka och att han inte kunde fortsätta inom då rådande former. Sedan dess har den som han pekar ut som boven i dramat, den tidigare kommunstyrelsesordföranden Ebba Östlin (S), lämnat sin post.

Men det blev knappast ett varmt välkomnande för Ksiazkiewicz.

Blev återvald

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Tullingepartiet ville istället vänta med att välja in en ordförande till utbildningsnämnden till dess Socialdemokraterna valt en ny gruppledare.

– All respekt för partiernas olika hanteringar av valärenden, men det är fortsatt kommunfullmäktige som väljer kandidaten. Därför anser vi att Socialdemokraterna får ta tillbaka sin smutsiga byk, tvätta den och komma tillbaka. I mars när vi har vårt kommunfullmäktige kommer vi fatta beslut om vem som blir den nya kommunstyrelseordföranden. Då kan vi även ta dessa ärenden som ska vara ikväll, sa oppositionsrådet Stina Lundgren (M) i talarstolen.

– Att lägga fram namn när det pågår en så het strid inom partiet. Det tycker vi är fel och därför agerar vi, säger hon senare.

Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka.

Emilia Öije Bergqvist

Emanuel Ksiazkiewicz själv sade inte ett ord under hela kvällen. Ändå valdes han till slut både till kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna får ta tillbaka sin smutsiga byk, tvätta den och komma tillbaka.

Att tvätta en smutsig byk

Synonymer till byk: tvätt, stortvätt, tvättkläder.

Idiomet att tvätta en smutsig byk innebär att diskutera sina privata problem inför främmande människor.

Källa: Synonymer.se, nordspråk.se