Två nätter i veckan har S:ta Clara kyrka på Norrmalm under många år erbjudit 30 hemlösa en sovplats. Nu har dock verksamheten tvingats stänga då fastighetens försäkring har slutat gälla.

Kyrkan har resurser, volontärer och utrustning men står därmed utan lokal för verksamheten.

– Vi undrar varför det har fungerat tidigare, men inte nu, säger Nathalie Edin, diakon i S:ta Clara.

Hon berättar att när de hemlösa sover på Centralstationen måste de sitta upp och sova.

– De får därför svullna ben och bensår. Vi har fått ringa ambulans till människor som kommit hit och haft blå ben. De här två nätterna i veckan har gett lite avlastning när de får lägga sig på en madrass.

Patrik Olsson, vd för Kyrkans Försäkring AB, vill inte kommentera enskilda ärenden men säger att bolaget följer generella regler.

– Vi har dragit gränsen vid sovplatser. Gamla kyrkor är byggnader med höga värden och det kostar mycket pengar att ersätta vid skador. Vi är till för Svenska kyrkan över hela landet och en betydande skada skulle påverka villkoren för andra försäkringstagare.

Varför får S:ta Clara det här beskedet nu? De har haft nattöppen kyrka i tio år utan någon allvarlig incident.

– Jag vill som sagt inte kommentera enskilda fall. Men en brinnande fimp i en madrass kan kosta väldigt mycket i sanering efteråt. Det är ingen ordinär byggnad vi pratar om. Då hade det inte varit någon issue.

Ebba Busch hyrde kyrkan

Natten mellan måndag och tisdag hyrde Ebba Busch (KD) S:ta Clara kyrka som privatperson och lät besökarna vila på bänkarna.

– Jag har varit där som besökare många gånger och sett vilken skillnad deras sociala arbete gör, och har själv varit volontär i Uppsala. Jag hörde om det absurda problemet med stängningen och hörde av mig för att se om jag kunde göra något, säger hon.

– Nu hörde jag att någon annan skulle hyra kyrkan torsdag till fredag.

Hur var det att sova i kyrkan?

– Hemma har jag två små barn så det var trevligt att inte bli väckt hela natten. Men om jag säger så här: det är bra akustik i kyrkan och många som snarkade.

– Vi hade en fin gemenskap på kvällen, åt en bit mat tillsammans. Jag fick höra om många livsöden. Det finns så många olika anledningar till att man blir utan bostad. Ibland när man går förbi någon på gatan är det lätt att dra förhastade slutsatser. Politiken behöver göra mycket mycket mer för att bekämpa hemlöshet. Men stat och kommun kommer aldrig att ersätta den mänskliga kontakten. Vi måste värna den.