På förmiddagen torsdagen den 20 april krockade en diplomatbil och ambulans i korsningen Bergslagsvägen/Blackebergsvägen vid Islandstorget.

Fem personer fick enligt polisen föras till sjukhus, tre tjänstepersoner i ambulansen, två i diplomatbilen. Ingen patient befann sig i ambulansen.

Krock vid trafikljus

Flera personer blev enligt polisens förundersökning vittne till trafikolyckan.

Enligt förundersökningen säger vittnen till polisen att diplomatbilen hade grönt ljus, att ambulansen hade blåljus och sirener påslagna, att ambulansen hade saktat in i korsningen, och att diplomatbilen då kört in i ambulansen. 

– Vita bilen (diplomatbilen) kom jättefort och körde in i ambulansen, säger ett vittne till polisen enligt förundersökningen.

Bromsade in

Ett annat vittne säger att ambulansen hade bromsat in "rätt kraftigt" i korsningen. Vittnen såg inte diplomatbilen innan krocken och har inte kunnat bedöma hur fort diplomatbilen körde.

Ännu ett vittne säger att ambulansen "nosade fram" i korsningen och då blev påkörd. Vittnet säger att hen såg ambulansen välta.

En av poliserna skriver i sin rapport som ingår i förundersökningen att den samlade bild han fick var att ambulansen hade kört med blåljus och siren påslagna och var på väg till ett prio 1-jobb, en akututryckning.

Ambulansförare inte längre misstänkt

När Mitt i samma dag pratade med polisen var polisens besked att ambulansföraren misstänktes för vårdslöshet i trafik. När Mitt i någon vecka senare intervjuar polisens förundersökningsledare Maria Fährlin säger hon att ambulansföraren inte längre är misstänkt.

– Då var det så. Nu är det inte så, säger hon.

Misstankarna har i stället riktats mot föraren i diplomatbilen. Rubriceringen vårdslöshet i trafik kvarstår.

– Sedan säger juridiken att personer med diplomatisk immunitet inte kan lagföras i Sverige. Ärendet är nedlagt, det leder inte till lagföring.

Anwar Luqman Hakim, rådgivare vid indonesiska ambassaden i Stockholm, ambassaden vars diplomatbil var inblandad i olyckan, skriver i ett mejl till Mitt i att ambassaden ännu inte har fått en uppdatering om polisens utredning.

Enligt uppgift blev ingen av de fem inblandade allvarligt skadad.

Polisen har lagt ned förundersökningen kring trafikolyckan med hänvisning till att diplomatbilens förare, som misstänks ha orsakat olyckan, skyddas av diplomatisk immunitet.

Polisen har lagt ned förundersökningen kring trafikolyckan med hänvisning till att diplomatbilens förare, som misstänks ha orsakat olyckan, skyddas av diplomatisk immunitet.

Stefan Källstigen