På måndagen röstade fullmäktige på Lidingö om huruvida torget vid Eritreas ambassad i Torsvik skulle döpas efter den svensk-eritreanske medborgaren och journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan i september 2001.

Lidingöpolitikerna Suzanne Liljegren (L), Daniel Larson (S) och Patrik Sandström (MP) hade väckt en motion om att torget ska heta Dawit Isaaks frihetstorg, som en påminnelse om brotten mot mänskliga rättigheter som pågår i Eritrea.

Den 18 januari hölls en manifestation för Dawit Isaak på Sergels torg i Stockholm city, eftersom 4500 dagar hunnit gå sedan han fängslades. Flera tal hölls och i ett debattinlägg i Dagens Nyheter skriver en talare att hon vill att "varenda en i kommunfullmäktige röstar för Dawit Isaaks frihetstorg på Lidingö".

Frågan har varit på tapeten förr. År 2015 var den uppe i Lidingös fullmäktige, men avslogs av den politiska majoriteten. Vid måndagens sammanträde röstade S, L, MP, C och V för motionen. Men även denna gång sa styret nej.

Här är platsen på Lidingö som tre Lidingöpolitiker ville namnge efter Dawit Isaak för att stötta journalisten som sitter fängslad i Eritrea.

Här är platsen på Lidingö som tre Lidingöpolitiker ville namnge efter Dawit Isaak för att stötta journalisten som sitter fängslad i Eritrea.

Pekka Pääkkö

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) menar att staden har nekat förslaget av två skäl.

– Det ena är att man inte döper platser efter levande personer. Det tyngre skälet är att Lidingö inte ska gå ut och provocera en diktatur som har Dawit Isaaks liv i sina händer. Det här är vårdslöst av oppositionen.

Patrik Sandström (MP) tycker att Lidingö har missat möjligheten att ta ställning.

– Lidingö hade en chans att vara ett ljus för frihet och demokrati i en tid då många auktoritära röster hörs. Tyvärr vill inte styret det, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Pekka Pääkkö

Dyngbaggegalan

Från talarstolen uttryckte sig ett par personer "högst anmärkningsvärt", enligt oppositionsrådet Daniel Larson (S). Han talar dels om Sverigedemokraternas gruppledare Iréne Borgenvik, som har hamnat på satirkontot Dyngbaggegalan på Instagram med sitt inlägg.

"Men det kan ju vara så efter att ha suttit så många år i ett fängelse i Eritrea, att man har blivit torterad, misshandlad, mår väldigt, väldigt dåligt psykiskt. Han släpps, kommer till Lidingö – mördar någon. Då har vi ett torg uppkallat efter honom. Jag tycker inte det är bra."

Iréne Borgenvik står för det hon sagt.

– Jag blir lite rädd när det får en sådan reaktion. Det är inte så att jag tror att det kommer att hända. Men jag tycker inte att vi ska helgonförklara levande människor, och hoppas att han är så stark att han klarar av tiden i fängelset utan att brytas ner, säger hon.

– De flesta mord som händer vet vi inte innan om att de ska hända. Men Dawit verkar vara en bra person och jag står självklart för att han ska släppas.