Det var 2017 och höst. Hos Husbyborna Fatuma Yussuf, Sara Mecconen och Nada Yussuf hade en frustration börjat växa. Något som de kom på sig själva att diskutera allt oftare, som de inte kunde blunda för.
– Vi kände att det knappt fanns någon representation i media, varken av svarta, muslimer eller folk från orten. Så till slut sa vi helt enkelt att "vi måste ju göra något åt det, VAD ska vi göra åt det?", berättar Nada.
Det var under en tid när poddar börjat blomstra allt mer – ett format som efter lite research kändes perfekt, enligt Nada.
– Vi spelade in en del testavsnitt och velade lite fram och tillbaka, men sedan tänkte vi att så kan vi ju inte hålla på hur länge som helst. Så till slut bestämde vi oss för att den första januari 2018, då släpper vi det första avsnittet. Och the rest is history!
Fatuma Yussuf, Sara Mecconen och Nada Yussuf.
Johanna Wallén
Vuxit sig stora
Ja, resten är verkligen historia. Podcasten fick snabbt spridning, och snart växte det hela sig större än att enbart vara just en podd.
"Galdem a Talk", som betyder ungefär "tjejer som pratar" på karibiskt slang, blev lite av ett lokalt fenomen och en rörelse.
– Vi började engagera oss allt mer i området. Vi anordnade workshops och panelsamtal om ämnen som vi tycker är viktiga, och fick med oss en hel del folk på vägen. Sedan har det bara rullat på, säger Sara.
Tjejerna har gjort "Galdem a carpool" på Youtube – ett koncept där de kör runt i en bil och samtalar med en gäst under tiden. De har livepoddat på Way Out West, de har gästats av Jonas Sjöstedt och Nooshi Dadgostar. De har haft samtal från scenen på Järvaveckan, de har lett en filmfestival.
De har även bildat en förening med samma namn som podden, som i dagsläget har ungefär 40 medlemmar och där målet är att skapa en inkluderande plattform för att hjälpas åt att öppna dörrar och möjligheter för alla inblandade.
– Vi spelade in vårt femårsavsnitt i början av året, och då gick vi igenom allt som hänt under den här tiden. Det var på riktigt då som vi förstod att oj, det är en hel del alltså. Vi är väldigt stolta, säger Fatuma.
I podden pratar tjejerna om det mesta, högt och lågt.
Johanna Wallén
Högt och lågt
I podden pratar de om allt. Det är filmer de sett, det är saker som hänt i världen, det är huruvida folk häller mjölken eller flingorna först i skålen.
– Vi pratar inte egentligen så mycket om representation utan vi försöker snarare visa representation genom att öppna upp för samtal utifrån våra egna erfarenheter; var vi kommer ifrån och vad vi kan, säger Fatuma.
Nada tillägger:
– Ja, vi startade podden mycket för att lyfta tjejer i orten. Vi känner att det är en väldigt, väldigt underrepresenterad grupp. Självklart kan vi inte representera alla, men vi känner att rösterna härifrån verkligen behöver höras. Det ska vara mer än den missvisande mediabilden av orten som misär och problem. Det ska vara positivt, chill, vanligt, normalt – så som det ju faktiskt är här på riktigt, säger hon.
Responsen från just tjejer har varit stor.
– Många skriver till oss och berättar hur mycket de känner igen sig i våra avsnitt, att det känns som att de är en del av våra samtal. Det är så fint att veta att vi är relaterbara och att vi kan stärka andra i att tro på sig själva och i att de faktiskt kan göra vad de vill. Det betyder allt att vi kan påverka så, säger Sara.
Den 25 februari är det dags för poddfestival i Folkets Husby. Alla är välkomna.
Johanna Wallén
Snart dags för festival
2019 anordnade tjejerna en poddfestival i Folkets Husby. Sveriges första, enligt dem själva. Det blev en stor succé med nästan 300 personer närvarande. Sedan kom pandemin och satte stopp nästkommande år.
Men snart, lördagen den 25 februari i Folkets Husby, är det dags igen.
– Vår förening bjuder in poddare från förorten, inte bara från Järva utan nationellt. Sedan håller dessa olika panelsamtal på scenen, säger Fatuma.
De utlovar en kväll med underhållning, fika, musik, kultur, samtal. Alla är välkomna.
– Vi förväntar oss att det ska bli en stor och rolig kväll där vi pratar om ämnen som är viktiga för alla som deltar, där vi återigen försöker öppna upp för bra, intressanta samtal – utifrån allas olika erfarenheter, säger Sara.