Utsmyckningen av två tunnlar under Byälvsvägen drar i gång i slutet av sommaren. Det är ett av två trygghetsskapande projekt i Skarpnäcks stadsdelsområde som beviljades pengar i början av året.

Tunnelprojektet i Bagarmossen har stadens ekonomi- och trygghetsutskott beviljat 1 miljon kronor.

En av två tunnlar under Byälvsvägen som smyckas. Pengarna räckte inte till den tredje längst österut.

En av två tunnlar under Byälvsvägen som smyckas. Pengarna räckte inte till den tredje längst österut.

Anders Björklund

Kicki Gustavsson Tjernell och Kajsa Anttila har tagit fram naturmotiv som ska uppföras i form av mosaik i kakel.

– Jag har gjort en elefantfamilj som jag dedikerar till min sons familj. Det har gått bra för min son. Elefanter är fantastiska djur, men som blivit illa utsatta, säger Kicki Gustavsson Tjernell.

Kicki Gustavsson Tjernell.

Kicki Gustavsson Tjernell.

Karl-Johan Englund

Både Kicki och Kajsa är öppna med sin bakgrund som präglats av missbruk och hemlöshet. Nu är de båda på rätt väg och konsten är en del av resan.

För tre år sedan hade de en utställning av screentryck på Skarpnäcks kulturhus. Då, precis som nu, handledda av behandlingsassistenten, boendestödjaren och konstnären Karl-Johan Englund som de lovordar.

– Konsten har varit och är terapi för mig. Jag är en gammal trasig själ. Kalle är en fantastisk person, säger Kicki Gustavsson Tjernell.

"Annan väg i livet"

Kaklingen av mosaiken ska göras av ungdomar. Men Kajsa och Kicki kommer att delta på plats eftersom de gjort mönstren.

– Det är roligt att man kan ändra sig under livets gång. Jag hoppas kunna berätta för ungdomarna om att välja en annan väg i livet, säger Kajsa Anttila.

Hon är däremot lite mer hemlighetsfull kring sitt motiv, men även här handlar det om natur.

– Det blir en liten överraskning, säger hon.

Kajsa Anttila.

Kajsa Anttila.

Karl-Johan Englund

400 miljoner kronor

Skarpaby parklek i Skarpnäck är det andra trygghetsskapande projektet som fick pengar i början på året, närmare bestämt 1,7 miljoner kronor för förstärkt belysning. Ljuset ska locka folk till lekplatsen även i skymning och mörker. På så sätt hoppas Skarpnäcks stadsdelsförvaltning försvåra för kriminella aktiviteter och narkotikabruk som skett i området kring parkleken.

Anders Björklund

Stockholms stad lägger enligt social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) 400 miljoner kronor på olika trygghetsinvesteringar runt om i staden under mandatperioden.

– Det handlar om att rusta upp platserna så att de känns välkomnande, så att folk vill vistas där och man då i förlängningen får bort buset och den kriminella verksamheten som kan finnas på platsen, säger han.