De vill få bort "skämsstämpeln"

Det ska inte vara skamligt att behöva låna dyr sport- och aktivitetsutrustning till sig själv eller sina barn. Det är Fritidsbankens motto, och att allt ska vara utlånat. Men det senare kan bli svårt.

  • Publicerad 07:00, 7 nov 2021

För en tre våningar stor lagerlokal, fylld till bredden med sport- och aktivitetsprylar, har fått kokas ner till ett litet rum och två stora containrar. Fritidsbanken i Botkyrka har nästan allt.

– Vi har kanske inte ett militärtält, eller en båt, som någon frågade efter en gång. Men annars har vi allt man kan tänka sig, säger Bosse Lundgren.

Över 90 procent av alla grejer som Fritidsbanken i Botkyrka har att låna ut har donerats av privatpersoner. Just den här dagen kikade Tumbabon Leffe Karlsson in för att lämna in ett par av sina gamla skridskor.

– Det är perfekt. Det är inte alla som har råd, så det är kul att de kommer till användning, säger han.

"Skämsstämpel"

Och just det här med att alla inte har råd till dyr sportutrustning är varför Fritidsbanken existerar.

Marika Eklund var med och startade Fritidsbanken i Botkyrka, och hon har sett att det råder en viss skam över att låna grejer.

– Alla våra grejer är numrerade, och ibland händer det att vi får tillbaka saker med en klisterlapp över numreringen. Men hellre det än att prylarna inte används och man går miste om att ha roligt med dem, säger hon.

Hur ska man få bort skämsstämpeln?

– Jag tror att man måste börja lära ut tidigt att det inte är skamligt att låna saker man inte har råd med. Det är därför vi vill att så många klasser ska komma hit och låna saker, för det blir mer normaliserat för barnen om merparten av en skolklass har lånat sina grejer än om bara några enstaka har det.

ÅTERVINNING. Tumbabon Leffe Karlsson lämnar in ett par av sina gamla skridskor, och Fritidsbankens Bosse Lundgren tar emot dem. Foto: Sacharias Källdén

Mejla önskemål

Hos Fritidsbanken får alla, oavsett ålder eller bostadsort, låna utrustning gratis i två veckor.

Det är alltid fritt att önska utrustning, men Fritidsbanken kan aldrig garantera att de alltid kan möta önskemålet. För att underlätta för dem och kunder uppmanas man att mejla sitt önskemål i förväg till fritidsbanken@botkyrka.se