Entusiast. Peter Murling, ordförande i Värmdö whiskyklubb. Foto: Ove Persson/Värmdö whiskyklubb

De vill bli Sveriges största whiskyklubb

Hallå där, Peter Murling, som har startat Värmdö whiskyklubb ihop med Tyresöbon Ove Persson.

  • Publicerad 11:16, 3 nov 2020

Berätta om klubben!

– Vi har alltid gått på olika öl- och whiskymässor och tänkte att vi ville starta en egen förening. Det finns bara tre-fyra whiskyklubbar i Stockholmsområdet och vi märker att intresset är stort. På ett år har vi gått från 40 till 177 medlemmar – trots corona, och 42 av dem är kvinnor, det är jättekul! Nu firar vi ett år. Vi i styrelsen bor i Värmdö, Nacka och Tyresö men vi har medlemmar från hela landet faktiskt.  

Hur ofta ses ni och vad gör ni?

– Vi försöker ordna 8-12 whiskyprovningar per år och då hyr vi in oss på något ställe, helst i Nacka eller Värmdö, alltid med en duktig provledare och jag köper in all dryck. Mycket handlar om den sociala biten, gemenskapen, man träffas och provar whisky och besöker destillerier tillsammans. Nästa provning är planerad till 7 november på destilleriet i Braunstein utanför Köpenhamn.

Ni siktar på att bli Sveriges största whiskyklubb – varför?

– Ja, inom fem-sex år, efter det vill vi bli en av de största i Norden. Det vore kul att få sprida kulturen och kunskapen om whisky till fler. På sikt vill vi även ordna öl-, gin- och romprovningar, det finns ett önskemål om det från medlemmarna. Den som är intresserad av att vara med kan mejla mig, peter@varmdowhisky.se.

Finns det någon lokal whisky på Värmdö?

– Nej inte på Värmdö, men ambitionen är att vi ska kunna bli delägare i whiskyfat hos olika svenska whiskytillverkare i landet. Och göra fler whiskyprovarresor utomlands när corona-läget tillåter det.

Din favorit-whisky?

– Jag gillar rökig whisky.