Varannat år utser Kulturrådet en läsambassadör, som ska inspirera barn och unga i Sverige till läsning och vara en läsande förebild rent generellt.

Sedan oktober i fjol är det författaren och kulturskribenten Nioosha Shams som är ansiktet utåt, och Nioosha har i sin tur bildat ett ungdomsråd, med ungdomar som ska bidra med sina respektive perspektiv på läsning, litteratur och språk.

– Det är ett jätteroligt arbete, men också väldigt seriöst och viktigt. Jag tror och hoppas att vi kan bidra till någon slags förändring och få fler att börja läsa och skriva, säger Nevin Berwari, som går i nian på Enbacksskolan i Tensta.

Att sänka ribban för sig själv och läsa om något man är intresserad av är gruppens bästa tips till den som inte riktigt vet var den ska börja när det kommer till böcker. Och, ta hjälp av bibliotekarier!

Att sänka ribban för sig själv och läsa om något man är intresserad av är gruppens bästa tips till den som inte riktigt vet var den ska börja när det kommer till böcker. Och, ta hjälp av bibliotekarier!

Mikael Andersson

Modersmål viktigt

Tillsammans med klasskompisarna Fatima Mehawes och Rebo Mahmod samt sex elever från andra skolor är hon uttagen till rådet.

Gruppen kommer under den tvååriga perioden som deras kontrakt gäller ses ungefär en gång i månaden, ibland fler. De ses på helger, i fyra-fem timmar åt gången.

– Vi pratar om vad som är meningsfullt i läsande och skrivande, vikten av att personer med olika bakgrund får synas i litteraturen och mycket annat. Vi deltar i poddar och kommer göra andra uppdrag också, säger Nevin.

En viktig del i arbetet är modersmål, där gruppen diskuterar och undersöker hur relationen till hemspråk påverkar en som människa.

– I rådet har alla olika modersmål, och vi pratar mycket om varför det är bra att kunna olika språk och varför man ska se det som en gåva att vara flerspråkig, säger Rebo.

– Vi har märkt att många ungdomar skäms över sin bakgrund och kanske försöker passa in i samhället genom att försöka dölja sitt ursprung, vilket är ett stort problem. Det är något vi vill försöka förändra genom att vara med i rådet, vi vill kunna inspirera andra att vara stolta, säger Fatima.

Förutom från Enbacksskolan kommer resten av rådet från en skola i Södertälje och från Järvaskolan. Nevi tror att Nioosha valde folk från dessa områden av en anledning.

– Kanske för att andra elever ska förstå att det inte bara är dåliga saker som händer här ute, utan att det som precis på alla andra ställen mestadels finns bra människor och engagerade elever. Vi har allt som krävs här, så klart!, säger Nevin.

– Det känns som att folk tänker på droger, skjutningar och typ rappare när de hör om orten, det är ungefär det. Vi vill ändra den bilden, den stämmer ju inte, säger Fatima.

Gruppen sammanträder en gång i månaden, ibland mer, för att diskutera olika ämnen och sätt att locka fler till läsning.

Gruppen sammanträder en gång i månaden, ibland mer, för att diskutera olika ämnen och sätt att locka fler till läsning.

Mikael Andersson

Finns något för alla

Ungas läsande minskar successivt och har gjort det länge, enligt olika rapporter.

Det nya rådet ska verka för att fler ska få möjligheten att nås av litteratur och inspireras att börja läsa.

– Mitt bästa tips är att ta ditt intresse, och läs om det! Alla brukar ju ha något de är intresserade av. Ingen läsning är egentligen sämre än någon annan, allt beror ju på läsarens egen preferens. Sänk ribban för dig själv, våga ta upp en bok och ge det tid, säger Rebo.

Fatima håller med, och tipsar om att gå till biblioteket och fråga om hjälp.

– Har du ett intresse går ju faktaböcker jättebra, till exempel. Men var inte rädd för att testa nya saker heller! Läsningen kan verkligen öppna så många nya dörrar och insikter, säger Fatima.