Advent smyger sig på och lagom till att glöggen börjar sjuda på spisar i hus och hem lanserar Solna bryggeri alltså ölstilen tillika världsnyheten "gölgg".

– Man dricker den precis som glögg. Varm eller kall, i små koppar och gärna med russin och mandlar om man vill, säger Jonas Bergquist som labbat ihop den juliga brygden.

– Vi har öst på med massor av julkryddor: kardemumma, nejlikor, kanel, aprikoser och russin. Den är lite söt, som en glögg ska vara, men inte alls sådär jättesöt som Blossa.

Gölgg är inte ett helt enkelt ord att säga..?

– Det är lite klurigt att göra också. Det gäller att få till sötman och minimalt med kolsyra. Sen har vi tappat upp och ettikerat för hand. Det krävs en del arbete.

Precis som med vanlig öl ska det meskas, kokas, jäsas.

– Skillnaden är att vi maxar jästen med extra syre och vitaminer så att jäsprocessen kan pågå länge. Det ger en hög alkoholhalt, 15 procent, som i sig tillför sötma.

Registrerat varumärke

Förutom att utmana de traditionella flaskorna på hyllorna hoppas de bana väg för en ny tradition.

Peter Bohmelin, Max Nykvist, Johan Pödra, Simon Runelind och Jonas Bergquist på Solna bryggeri skålar in advent med sin nya gölgg.

Peter Bohmelin, Max Nykvist, Johan Pödra, Simon Runelind och Jonas Bergquist på Solna bryggeri skålar in advent med sin nya gölgg.

Privat

För det här med julöl börjar väl kännas lite... gjort? Det tycker i alla fall Solnabryggarna.

– Nu för tiden har nästan alla mikrobryggerier sina egna julöl, men det blir sällan personligt eller variationsrikt. Jag tycker för egen del inte heller att det är särskilt gott. Vi vill få med oss andra mikrobryggerier och skapa en rörelse runt det här. Förhoppningen är att alla bryggerier gör sina egna varianter på gölgg inför varje jul.

De har registrerar gölgg som varumärke, snarare för att skapa just ett namn och en trend än för att skydda den.

Gölggmingel i Hagaparken

Potentialen är stor, tror Jonas Bergquist.

– Vi har även tagit fram en gölgg på ipa med fikon, nästa år tror jag vi testar att göra stout-gölgg och kanske en alkoholfri. Med lite lekfullhet kan man labba fram en massa varianter.

I enlighet med Systemets regler finns gölggen på de bolag som ligger närmst bryggeriet i Ulvsunda. Den 30 november klockan 16-19 bjuds nyfikna in på gölgg-mingel på Fjärilshuset i Hagaparken.