Eftermiddag i slutet av november. Mörkret lägger sig tidigt över Edsberg. Ett envist duggregn gör det knappast mer lockande att dröja sig kvar på torget.

Förutsättningarna att samla in namnunderskrifter kunde varit mer gynnsamma, men ett litet gäng från Hyresgästföreningen stretar på.

– Många hyresgäster skriver på, men även folk som bor i bostadsrätter och villor, säger Anders Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i centrala Edsberg.

Beslutet att sälja cirka 2 000 av Sollentunahems lägenheter togs i kommunfullmäktige redan 2016 och är till två tredjedelar redan genomfört.

Den tredje beslutade försäljningsetappen gäller 734 lägenheter i Edsberg plus Edsbergs centrum och skulle ske under 2023.

Jakt på 4 653 namn

Hyresgästföreningen startade i mitten av november en kampanj för att stoppa försäljningen. 4 653 namn behövdes för att kunna kräva en folkomröstning.

– Sedan 2007 har Sollentunahem halverats genom ombildningar till bostadsrätter och utförsäljningar, säger Hyresgästföreningen Sollentunas ordförande Thomas Axelsson.

Nya lägenheter skulle byggas

När beslutet om försäljningarna togs i kommunfullmäktige för sex år sedan uppgavs ett av skälen vara att Sollentunahem skulle få ekonomiska muskler och kunna bygga 1 500 nya lägenheter till 2024.

Hittills har byggandet gått trögt och målet för de 1 500 nya lägenheterna sköts senare fram från 2024 till 2029.

Dessutom gick pengarna från den första försäljningsetappen 2019 rakt in i moderbolaget Sollentuna Stadshus AB.

Sollentunahem inte fick en krona då, och inte heller när 465 lägenheter i Häggvik och Tureberg såldes i fjol.

”Sollentunahem blir svagare”

I Edsbergs centrum har Mette Hildingsson, kampanjgeneral för namninsamlingen, fått napp. Tomas Östergren bor i dag i Södersättra, men är uppvuxen i Edsberg och skriver gärna under trots att dottern Nicole drar otåligt i honom.

Tidsödande. En hel del uppgifter ska fyllas i för att underskriften ska godkännas, men tidigare Edsbergsbon Tomas Östergren tar sig tid när Mette Hildingsson frågar.

Tidsödande. En hel del uppgifter ska fyllas i för att underskriften ska godkännas, men tidigare Edsbergsbon Tomas Östergren tar sig tid när Mette Hildingsson frågar.

Stefan Källstigen

– Jag gick i plugget här i Edsberg, jag har mitt ursprung här, säger han.

Bläckpennan trilskas i regnet, och det är många uppgifter som ska fyllas i för att underskriften ska bli godkänd, men Mette Hildingsson ordnar snabbt fram en ny.

Hon berättar att hon har bott i Edsberg i hela sitt liv och att hon bor i Sollentunahem, men inte i en av de 734 lägenheterna som ingår i försäljningen.

– Men det påverkar mig som hyresgäst ändå eftersom Sollentunahem blir svagare av alla utförsäljningar, säger hon.

Nytt besked har kommit

Utanför Ica har Johan Flyckt slagit sig i slang med Christer Östregård som var kommunalråd för Centerpartiet för 20 år sedan.

– Jag är fortfarande medlem, men det här skriver jag på ändå. I den här frågan tycker jag annorlunda än partiet. Jag bor i bostadsrätt men jag är gammal gubbe nu och vill snart flytta till en lägenhet hos Sollentunahem, säger Christer Östregård.

Skriver på. Johan Flyckt behöver inte övertyga Christer Östregård, den tidigare C-politikern skriver gärna på.

Skriver på. Johan Flyckt behöver inte övertyga Christer Östregård, den tidigare C-politikern skriver gärna på.

Stefan Källstigen

Hyresgästföreningens namninsamlingskampanj skulle pågått till och med den 13 maj nästa år, men nu har majoriteten alltså kommit med ett nytt besked: Den tredje försäljningsetappen pausas tills vidare.

– Fantastiskt! säger Mette Hildingsson när hon, bara några dagar efter namninsamlingen i Edsberg, får höra om den nya vändningen.

Hon beskriver det som ”en seger inte bara för hyresgästerna utan för alla Sollentunabor”.

– Vi fortsätter tills beslutet är taget i kommunfullmäktige. Sedan är vi beredda att snabbt börja samla in namn igen ifall de startar en ny försäljning.