Lise Hummel och Gertrud Stenung har spelat tillsammans sedan 1999 och väckt uppmärksamhet för sina annorlunda tolkningar av kända låtar, där Gertrud spelar cello och sjunger med Lise på sång och piano.

Genom åren har duon spelat på alltifrån Riksmötet, Nobelfesten och Allsång på Skansen och haft flera shower på teatrar i Stockholm.

Under pandemin har dock möjligheterna till att spela tillsammans varit få.

Så i maj satt de och åt lunch på stammisrestaurangen Mamadou på Sankt Eriksgatan och pratade om livet efter pandemin. Hur skulle de göra med sin planerade show?

Plötsligt fick Lise Hummel en idé: Varför inte köra den här?

Restaurangägarna nappade och nu vankas det premiär för ”I nöd och lust”. En ”närproducerad krogshow i miniformat på två kvadrat” som de själva kallar det.

Scenen är just på två kvadratmeter, på en liten hylla intill restaurangens bar.

Närproducerad för att Lise bor intill, men också för att skrädderikompaniet LiLaRo på samma gata sytt scenografin och scenkläderna, ljudet är köpt på DeLuxe Music vid Fridhemsplan och ljudteknikern jobbar i Marieberg.

– Vi älskar att jobba i mindre sammanhang, sedan har vi kanske aldrig jobbat på en så här liten scen. Men då kan vi interagera med gästerna på ett helt anat sätt, man bygger en relation till dem, säger Lise.

– Sedan blir det exklusivt för dem som sitter här. Vi har haft två tekniska repetitioner och det var två olika konserter. Det bygger på vilka som är här. Vid ett tillfälle spelade jag lite fel när jag blev stressad av att jag såg parkeringsvakter här utanför. Det kan hända oväntade saker, vi kan byta ut låtar, säger Gertrud. 

En timme

Krogshowen på en timme tar 20 gäster och kommer att hållas mellan lunch- och middagssittningarna under hösten. De kommer som vanligt att bjuda på mängder av kända låtar i ny tappning, från flera olika genrer. ”En salig blandning”, enligt duon.

– Det kommer vara lekfullt och svängigt. Ambitionen är att utmana alla kända låtar och göra dem helt på vårt sätt, säger Gertrud.

https://www.mitti.se/nyheter/de-oppnade-krogar-mitt-i-pandemin/repufa!5OKsCSpcyx5QEI3K6VzMw/

Siktet är redan nu inställt på en andra del av krogshowen till nästa höst – på ett än så länge hemligt ställe. Men det blir större än för 20 personer, säger de med ett skratt.

– Vi har ju haft mer eller mindre musikaliskt celibat under pandemin. Det här ska bli helt underbara kvällar där vi ska gnugga igång oss och bli varma i kläderna, säger Gertrud.