Verkstad råder och förväntan hänger i luften inne på Stockholms bränneri på Folkungagatan. Så fort de fick sin ansökan om gårdsförsäljning godkänd bjöds folk in.
– Jag känner mig uppjagad, jag trodde inte att det skulle hinnas med före semestern. Att det alls har gått igenom känns historiskt, säger Anna Wikner, grundare av bränneriet.
Fyra tappra själar har med väldigt kort varsel letat sig hit. Det hålls en halvtimmes långt föredrag om bränneriets historia, sortiment och alkoholens faror. Sedan öppnar kassan.
Frans Elinder var först ut. "Första flaskan som köps lagligt utanför Systemet i Stockholm på över säkert 100 år." säger han.
Victor Malmcrona
Etta i kön
Först ut blir Södermalmsbon Frans Elinder. Valet faller på en flaska gin.
– Jag har inte köpt sprit utanför Systembolaget sedan innan jag fyllde 20 år, säger han skämtsamt.
Till vardags är han näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare, som jobbat för att få igenom gårdsförsäljningen.
– Så kul att tillstånd gavs innan sommaren. Det känns som en toppengrej, som bidrar till att Stockholm blir roligare och mer attraktivt, samtidigt som det stöttar det lokala näringslivet.
Fotografen Petter Bäcklund blev andra person att köpa en flaska sprit vid en gårdsförsäljning i stan.
Victor Malmcrona
"Väntat länge"
Petter Bäcklund står tvåa i kön. Han stod i läge att dra på springskorna när han fick inbjudan. Valet att i stället sticka hit var enkelt. Förutom gin blir det två burkar med alkoholfria drinkar.
– Jätteroligt! Det känns som något man väntat på länge, och något man kommer att se tillbaka på om 30 år. Jag tror det här kommer att gynna många, säger han.
Emelie Klintecorn berättade om bränneriets historia och om hur gin blir till.
Victor Malmcrona
Märklig känsla
Stockholms bränneri har tidigare varit kritiska mot stadens beslut att begränsa öppettiderna för gårdsförsäljning. Här ska tiderna vara desamma som på Systembolaget. Ändå valde bränneriet att snabbt skicka in en ansökan.
– Vi anordnar besök hit, och tre av fyra av dem sker ändå inom de öppettiderna, säger Anna Wikner.
Processen att få tillståndet var inte så komplicerad, menar hon. Det ingår sådant som kunskapstest, men det var inga problem.
– Vi fick läsa på lite om alkohollagen, men det har vi redan tentat av när vi ansökte om serveringstillstånd. Det är saker vi ändå redan jobbar med.
Hur känns det att vara först ut i stan med försäljningen?
– Lite konstigt, fortfarande. Många som kommer hit brukar fråga om de får köpa med sig en flaska, det känns märkligt att nu kunna säga ja.
Förutom Stockholms bränneri fick Cliff Barnes och Hammarby Sjöstad destilleri sina tillstånd för gårdsförsäljning godkända under dagen.
Springer spanieln Hedda var måttligt intresserad av föredraget om bränneriets historia.
Victor Malmcrona
Bränneri kritiskt till begränsning av spritförsäljning
Gårdsförsäljning har införts i Sverige. I Stockholm kortas dock tiderna då alkoholen får säljas. Ett märkligt beslut som slår mot lokala aktörer, menar Stockholms bränneri.
Nyss klubbade regeringen igenom nya lagen om gårdsförsäljning. Det betyder att småskaliga bryggerier, destillerier och cidertillverkare rätt att sälja en begränsad mängd av sina produkter i samband med evenemang som visningar och föreläsningar.
– I det såg vi en stor möjlighet. Vi har Systembolaget nära oss, men det här möjliggör ju att folk kan köpa direkt av oss och sådant de inte kan köpa där, säger Anna Wikner, grundare av Stockholms bränneri på Folkungagatan.
Regeringens förslag var att tillåta försäljning alla dagar mellan klockan 10–20. I Stockholm vill dock det politiska styret begränsa öppettiderna så de ligger helt i linje med Systembolaget. Då faller lördag eftermiddag och hela söndagen bort.
– Då faller hela reformen, som handlar om att bidra till svenskt besöksliv och stötta små producenter av dryck, säger Anna Wikner.
Förvirrande för gäster
De har en handfull provsmakningar i veckan. På lördagar hålls en vid klockan 12, en vid klockan 16.
– Det skulle innebära att de på första provningen kan köpa med sig en flaska gin, men inte de på den andra. Då blir en den senare provningen svårare att sälja in och det blir otydligt för besökarna vad som gäller.
Socialborgarrådet Alexander Ojanne (S) har motiverat begränsningen med att man vill minimera antalet barn som växer upp i hem med alkoholmissbruk och minska risken för våld i nära relationer.
– De som kommer hit kommer inte vara de med alkoholproblem. Det är ju möjligt att gå till den lokala krogen och köpa en stor stark. Hit kommer de som gillar just vår dryck, som också är lite dyrare, säger Anna Wikner.
"Marginella effekter"
– Det faller på sin egen orimlighet att man bokar in ett besök med 45 minuter rundvisning bara för att få köpa med sig en flaska. Regeringens utredning har också visat att gårdsförsäljningen kommer ha marginella effekter på folkhälsan, säger Frans Elinder, näringspolitisk expert vid Stockholms handelskammare.
Handelskammaren ser en risk att begränsningen påverkar stadens attraktivitet.
– Vi tycker att frågan är viktig för att stärka besöksnäringen i Stockholm. Vi måste ligga i framkant i konkurrensen om internationella och lokala turister. Det handlar även om att locka talanger och kompetens till stan.
Även om öppettiderna begränsas får ni ju större möjlighet till försäljning?
– Kring gårdsförsäljning finns väldigt mycket regler. Utbildningar man måste betala för och gå på, ansökningar som ska göras och extra kontroller. Det innebär många extra kostnader. Det blir för meckigt om man inte ser någon positiv effekt av det, säger Anna Wikner.
Socialnämnden fattade beslut i om öppettiderna i förra veckan. Ärendet ska upp för beslut igen i kommunfullmäktige.
Ansökningar om gårdsförsäljning kan lämnas in från 1 juni.
Gårdsförsäljning i korthet
Försäljning blir möjlig för småskaliga bryggerier, destillerier och cidertillverkare.
Köpare måste boka ett betalt besök på minst 45 minuter hos producenten i fråga.
I samband med det ska de informeras om riskerna med att dricka alkohol.
En person får vid ett tillfälle köpa max 0,7 liter sprit och 3 liter jäst dryck.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Frans Elinder, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare och Anna Wikner, grundare av Stockholms bränneri.
Victor Malmcrona