På toppen. David Nykvist högst upp på Väsjöbacken, 82 meter över havet. Foto: Tomas Stark

David blev först att nå Mount Everests topp – i Väsjöbacken

I torsdags, den 3 juni, blev blev David Nykvist från Edsängen först att bestiga Mount Everest – i Väsjöbacken.

  • Publicerad 14:30, 9 jun 2021

– Jag brukar springa här en gång i veckan och så läste min fru i Mitt i om Väsjöeverest. Då tänkte jag att jag måste vara med, det är ju på hemmaplan, säger David.

Från början hade han inga ambitioner om att kubba de 111 vändorna före alla andra, men så slog tävlingsdjävulen klorna i honom när han såg sitt eget namn i appen där man registrerar sina höjdmeter och samtidigt ser hur alla andra ligger till.

På väg upp. David Nykvist traskar uppför på stigen under liften. Foto: Tomas Stark

– Plötsligt låg jag ganska högt upp. Sedan drog andra ifrån. Då tänkte jag att nej nu kör jag! Normalt är jag här en timme i veckan, nu blev det varje dag och ibland både morgon och kväll, säger David och skrattar.

Olika vägar

För att variera sig tog han lite olika vägar upp, ibland intill hoppbacken och ibland den lite flackare större vägen på andra sidan backen. Men oftast plöjde David rakt upp på stigen under liften.

– Det kom ju rejält med regn en gång, men annars har jag haft tur då det har varit rätt torrt. Annars blir det blött och lerigt och då kan det nästan vara svårt att ta sig upp.

Bra fäste. Har det regnat lite blir det lätt lerigt och halt i backen, berättar David Nykvist. Foto: Tomas Stark

Ytterligare variation ordnade David efter knappt hälften av de 111 ruscherna uppför backen.

– Då började det bli lite segt, men jag åker mycket rullskidor också och en dag tog jag med stavarna och började gå upp med dem. Det blev en annan dimension, och mycket roligare. Och det går faktiskt inte särskilt mycket snabbare att springa än att gå upp.

Flera backar

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har skapat den nationella motionsutmaningen Mitt Everest med stöd från Svenskt Friluftsliv. Runtom i Sverige genomför korpföreningar lokala Mitt Everest-utmaningar där deltagarna kan ta sig upp och ner för särskilt utvalda backar eller kullar.

Bestig Mount Everest – i Väsjöbacken

I Stockholm finns Mitt Everest utöver i Väsjöbacken även i Hammarbybacken – och där blev en kvinna klar i helgen, bara ett par dagar efter David.

– Jag upptäckte att jag hade en efter mig så jag kände att nu måste jag bli klar, säger David.

Pågår till sista oktober

Väsjöeverest pågår ända till den sista oktober och David uppmanar fler att anta utmaningen.

– Man behöver ju inte göra det på tre veckor! Men det är kul och enkelt, ara att regga sig. Och det är kul med topplistan – när man ser sitt namn där är man fast, säger han.

En motionsrunda med utsikt. Redan knappt halvvägs uppför backen är vyn mot Väsjön imponerande. Foto: Tomas Stark

Tränare i Turebergs FK

Namn: David Nykvist.

Ålder: 44 år.

Bor: Edsängen.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Utredningsledare på Trafikverket.

Fritid: Försöker se till att träna något varje dag, och tränar dotterns grupp (Lila 08 i Turebergs FK) i distanslöpning). ”Nu kan jag skicka en passning till dem också.”

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nytt svenskt kulrekord i Sollentuna GP

Nyheter Fanny Roos slog till i sista omgången Fanny Roos satte nytt svenskt rekord för andra gången den här säsongen när hon tog hem kulstörningen i Sollentuna GP i söndags.måndag 14/6 13:30

Yudelis släckte brand på sin skola – prisad för hjälteinsats

Nyheter Elev i fyran och hennes lärare såg till att branden inte spred sig Yudelis Roa i klass 4 på Sofielundsskolan i norra Tureberg och hennes lärare Susanne Sundin har tilldelats Diplom för rådigt ingripande av Brandkåren Attunda.måndag 14/6 7:40

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50