– Jag brukar springa här en gång i veckan och så läste min fru i Mitt i om Väsjöeverest. Då tänkte jag att jag måste vara med, det är ju på hemmaplan, säger David.

Från början hade han inga ambitioner om att kubba de 111 vändorna före alla andra, men så slog tävlingsdjävulen klorna i honom när han såg sitt eget namn i appen där man registrerar sina höjdmeter och samtidigt ser hur alla andra ligger till.

– Plötsligt låg jag ganska högt upp. Sedan drog andra ifrån. Då tänkte jag att nej nu kör jag! Normalt är jag här en timme i veckan, nu blev det varje dag och ibland både morgon och kväll, säger David och skrattar.

Olika vägar

För att variera sig tog han lite olika vägar upp, ibland intill hoppbacken och ibland den lite flackare större vägen på andra sidan backen. Men oftast plöjde David rakt upp på stigen under liften.

– Det kom ju rejält med regn en gång, men annars har jag haft tur då det har varit rätt torrt. Annars blir det blött och lerigt och då kan det nästan vara svårt att ta sig upp.

Ytterligare variation ordnade David efter knappt hälften av de 111 ruscherna uppför backen.

– Då började det bli lite segt, men jag åker mycket rullskidor också och en dag tog jag med stavarna och började gå upp med dem. Det blev en annan dimension, och mycket roligare. Och det går faktiskt inte särskilt mycket snabbare att springa än att gå upp.

Flera backar

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har skapat den nationella motionsutmaningen Mitt Everest med stöd från Svenskt Friluftsliv. Runtom i Sverige genomför korpföreningar lokala Mitt Everest-utmaningar där deltagarna kan ta sig upp och ner för särskilt utvalda backar eller kullar.

https://www.mitti.se/nyheter/bestig-mount-everest-i-vasjobacken/repuej!7M0xfQu3M8bWJv3PpfD2Q/

I Stockholm finns Mitt Everest utöver i Väsjöbacken även i Hammarbybacken – och där blev en kvinna klar i helgen, bara ett par dagar efter David.

– Jag upptäckte att jag hade en efter mig så jag kände att nu måste jag bli klar, säger David.

Pågår till sista oktober

Väsjöeverest pågår ända till den sista oktober och David uppmanar fler att anta utmaningen.

– Man behöver ju inte göra det på tre veckor! Men det är kul och enkelt, ara att regga sig. Och det är kul med topplistan – när man ser sitt namn där är man fast, säger han.