Karla Frukt har varit ett omtyckt inslag på Karlavägen sedan mitten av 1960-talet. Namnet etablerades redan år 1928 och skylten, med den lysande, halvt skalade apelsinen som pryder fasaden, är för många Stockholmsbor lika klassisk som Slussens Stomatolskylt.

- Varenda taxichaufför vet var man ska när man säger Karla Frukt. Skylten gick sönder när fasaden byggdes om, men den ska renoveras. Det tar lite tid att få tag på neonrören, säger Peter Christensson, ordförande för husets bostadsrättsförening.

Pandemins konsekvenser

Sedan år 2018 drivs Karla Frukt av Samuele Perini och Claes Söderberg som utökade utbudet med en kaffebar och lunch.

- Vi behöll mycket av det som butiken hade tidigare, men vi gjorde det på vårt sätt och fick jättebra respons, säger Samuele Perini.

För butiker som Karla Frukt är godishögtider som jul, påsk och halloween de stora försäljningstillfällena och Samuele Perini berättar att verksamheten gick bra i början. Pandemin och nyttighetstrender gjorde det dock allt tuffare och i somras bestämde de sig för att sälja.

- Det känns jättetråkigt, lokalen är så fin och flera av stammisarna har blivit vänner för livet.

I fyra år har Samuele Perini drivit Karla Frukt, vid sidan av sin restaurang.

I fyra år har Samuele Perini drivit Karla Frukt, vid sidan av sin restaurang.

Jonas Sköld

Trots beslutet att sälja lokalen är det osäkert hur framtiden för Karla Frukt ser ut. En köpare hoppade av i sista sekund, vilket är anledningen till att butiken varit stängd sedan augusti.

Under december huserade här en pop-up butik med köksredskap.

Malin Landqvist, matkreatör och personen bakom butiken, hoppas att en dag kunna ta över lokalen, men inget är bestämt.

Samuele Perini har bland annat ansökt om alkoholtillstånd och bygglov för ett utvidgat kök ifall ingen ny köpare nappar.

- Vår plan b är att göra om butiken till en mat- och vinbar där vi skulle kunna servera smårätter och sälja färsk pasta för folk att ta med hem. Vi skulle fortfarande behålla de delar av godiset som säljer, men vi får se vad som händer, säger han.

Vad vill du helst ska hända med Karla Frukt?

- Helst vill jag att det blir en matbar, men det är mycket som ska till för det. Vi måste bygga toalett och installera en fettavskiljare bland annat.