Efter protesterna. Två avgifter föreslås slopas i Danderyd. (I bild: Personal på Brasserie Greta protesterar efter förlängda alkoholstoppet) Foto: Mikael Andersson

Danderyd slopar avgift för uteserveringar

Kommunstyrelsenföreslår slopa två avgifter för restauranger. ”Många går på knäna”

  • Publicerad 14:26, 11 feb 2021

Kommunstyrelsen i Danderyd har lämnat ett förslag om att slopa avgifterna för tillsynen enligt alkohollagen och för uteserveringar.

Krögare: "Vi känner oss bortglömda"

Nu skickas förslaget vidare till socialnämnden och tekniska nämnden, innan det kan lyftas vid kommunfullmäktige den 10 maj.

– Nu kom det ett förlängt alkoholstopp till 28 februari. Vi ser inte att det lättar upp. Jag uppfattar att de är förtvivlande. Vi får mejl från många som efterfrågar stöd från kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M).

Förslaget innebär en minskad intäkt på cirka 300 000 kronor, varav den största till socialnämnden, och berör 26 restauranger i Danderyd som har serveringstillstånd.

Det innebär att berörda nämnder får lägre intäkt än vad som tidigare budgeterats för 2021.

Anledningen till beslutet är att stötta krogarna och minska risken för både konkurs och fler uppsägningar i branschen, enligt Hanna Bocander (M).

– Tillsyn kommer ske ändå. Det är bara att vi inte tar någon avgift. Vi har inte så många instrument att underlätta, men här är två saker vi kan göra. Även för att visa förståelse för den svåra situationen som det gör, säger hon.

Visita: "Kassorna är snart slut"