Det första larmet om lukten kom in klockan 07.44 på onsdagsmorgonen. Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Dålig lukt i norra Stockholm berodde på avloppsstopp

En obehaglig lukt har på onsdagen härjat i delar av både Stockholm och Järfälla. Misstankar har funnits om ett slags gasläcka, men i stället visade sig ett avloppsstopp ligga bakom stanken.

  • Publicerad 10:48, 20 jan 2021

– Man har känt en obehaglig och lite skarp doft. Vi har trott att det kan vara gasol som luktar, sa Per Pettersson, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt, vid 10-tiden.

Då fanns även teorin om att doften kom från dagvattenbrunnar, där lukten hade upplevts kraftigare.

– Man har kontakt med Stockholm vatten och avfall för att se om det är något som släppts ut, om det är avloppsvatten eller något annat.

Extraordinärt stopp

Även på Stockholm vatten och avfall har man analyserat läget. Strax efter klockan 16 fick Mitt i Järfälla beskedet att det rörde sig om ett avloppsstopp av "extraordinär art".

– Vi har nu spolat de här ledningarna så att det här stoppet har löst sig och lukten ska nu vara borta, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på bolaget.

Exakt vad som orsakade stoppet är oklart. Alexandra Fleetwood påpekar att det kan bli stopp när folk spolar ner ting som inte hör hemma i avloppen, som till exempel våtservetter och fett.

– Man tror att det suttit där ett tag och då har det börjat lukta ordentligt.

Hur vanligt är det att så många, från Barkarby till Kista, märker av en sådan lukt?

– Det är ovanligt, det är därför jag kallar det extraordinärt.

"Jätteont i huvudet"

En som reagerat på odören är Järfällabon Anders Winkler, som bor i närheten av Veddesta centrum. Strax före klockan 08 på morgonen var han på väg till Barkarbyskolan tillsammans med sina två barn.

Lukten fick honom att börja tänka på butangas.

– Det började med att äldsta ungen sa att "det luktar jätteilla, jag får ont i huvudet", säger Anders.