I höstas berättade Mitt i Östermalm om ambitionen om att göra evenemangsparken på Djurgården fri från privat biltrafik. Nu står det klart hur det kan gå till rent praktiskt.

Idag presenterade Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens intressenter en egen trafikutredning.

– Vi gör inte det här för att jaga bilister, utan för att värna den här platsen, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens intressenter.

Ett av målen är att Djurgårdsbron ska vara avstängd för icke nödvändig biltrafik 2027. Och redan i sommar ska det göras ett skarpt test. Mellan den 2 och den 7 juni kommer det att skyltas om förbud för allmän fordonstrafik på Djurgårdsbron. Samtidigt stänger man av parkeringsplatserna vid Galärvarvet, Nordiska Museet, Gröna Lund, Cirkus och Hasselbacken.

– Att vi gör testet just då finns det två skäl till. Dels är det en period när evenemangsparken riskerar att korkas igen, dels vill vi testa hur det fungerar att prioritera kollektivtrafik, cyklande och gående när det är högtryck, säger Camilla Zedendahl.

Vid dagens presentation deltog även trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) och Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

– Det är väldigt positivt att de har både en plan och en vilja att göra den här delen av Djurgården så gott som bilfri, säger Daniel Helldén.

Läs mer i helgens nummer av Mitt i Östermalm