Vid årsskiftet 2022-2023 lämnade gamla Maximteatern den anrika scenen på Karlaplan 4. Hösten 2024 återuppstår Maxim under ny flagg och med helt nya ägare. Ambitionerna är höga.

– Vårt mål är att bli ett lokalt kulturhus på Östermalm, med en fot i det globala, säger Ellen Tejle, vd för nya Maxim.

Här ska man kunna se både det smala och det breda, lovar hon. Allt från levande teater och livesänd opera till konserter och stand up står på programmet.

– Vi har redan bokningar in på hösten 2025.

Ellen Telje, vd på nya Maxim.

Ellen Telje, vd på nya Maxim.

Anna Drvnk

Bland dem finns redan etablerade komiker, artister och skådespelare som Peter Apelgren, Sarah Klang och Sissela Kyle. Men det ska också finnas plats för talangkvällar med unga och oetablerade akter – och stjärnor som är stora i andra världsdelar.

– Det blir både sådant man känner igen och sådant man inte visste att man ville se.

Bygger om för 50 miljoner

Nya Maxim är en påkostad satsning. Hittills har ombyggnaden kostat 50 miljoner kronor, berättar Ellen Tejle. Av dessa har Stockholms stad bidragit med 1,5. Resten har delägarna och fastighetsägaren Green Property satsat.

– Vi har gått in med egna pengar och gått i både bolagsborgen och personlig borgen. Vi tror verkligen på det här, annars skulle vi inte satsat på det här viset.

Nya Maxim

Nya Maxim

Pressbild/Kolbe-Freda-StudioStockholm

Det som har kostat mest är ljudisoleringen.

– Vi bygger ett stort, flytande rum i rummet, och vi hoppas att det kommer att göra det bättre för grannarna.

Ellen Tejle hoppas att nya Maxim kan bygga vidare på den lokala institution som teatern varit sedan den före detta studion byggdes om 1967.

– Många som bor på Östermalm har en historia med Maxim. Vi hoppas att vi kan bli en mötesplats i kvarteret där man kan se en lunchföreställning, en lokal artist eller en världsstjärna.

Mitt i har tidigare rapporterat om att det fanns planer på att låta frikyrkan Hillsong ta över Maximteaterns lokaler. Beskedet väckte starka känslor våren 2022, och många Östermalmsbor uttryckte sorg över att kulturen riskerade att förlora en klassisk adress.

"Gamla" Teater Maxim verkade i lokalerna vid Karlaplan i elva år.

"Gamla" Teater Maxim verkade i lokalerna vid Karlaplan i elva år.

Pekka Pääkkö