På Centerpartiet i Tyresös medlemsstämma den 13 november beslutades att partiet ska gå in i en oberoende oppositionsposition. Det innebär att de nu backar från M, KD och även SD som de tidigare inlett ett samarbete med.

– Vi kommer varken att välja den blå eller röda sidan. I kommande kommunfullmäktige förväntar jag mig därför att vi alla tre centerpartister lägger ner vår röst för att vara neutrala i opposition, säger Raymond Moubé (C).

Centerpartiets gruppledare Ulrica Riis-Pedersen vill fortfarande inte kommentera Raymond Moubés beslut att rösta emot resten av partikamraterna under kommunfullmäktige den 27 oktober, då det tänkta M-C-KD-styret röstades ner på grund av samarbetet med SD.

– Jag har inväntat den medlemsstämma vi hade i söndags med att uttala mig då det har varit viktigt att alla medlemmar får tycka till. Nu har vi landat i det här vägvalet att vara i opposition. Det känns bra och jag ser fram emot att kunna driva vår politik framöver, säger Ulrica Riis-Pedersen (C).

Oförändrad ställning mot SD

Enligt Ulrica Riis-Pedersen innebär beslutet att partiet kan arbeta med frågorna man gick till val på, som en likvärdig skola, regnbågsboende, trygghet och att bevara gröna och blå stråk.

– Alla våra medlemmar deltog i medlemsstämman och vi står enade i att det här är ett bra vägval för oss. Nu önskar vi få lite ro och få jobba framåt.

Enligt Raymond Moubé innebär detta att läget är i princip oförändrat.

– Centerpartiet var redan i opposition efter kommunfullmäktige 27 oktober och vi kommer fortsätta driva vår politik med samma hjärtefrågor. Mitt eget ställningstagande mot SD förblir oförändrat.

Inför kommunfullmäktige den 27 oktober ingick C i en valteknisk samverkan med M, KD och SD. Men enligt Ulrica Riis-Pedersen har avtalet aldrig inneburit något politiskt samarbete med SD.

– Det har aldrig varit en fråga om något samarbete från vår sida och det har inte funnits några förhandlingar med SD. Jag tänker inte lämna några övriga kommentarer utöver det.

Konflikt kring uttalandet

Raymond Moubé vill dock påpeka att medlemmarna inte var överens om pressmeddelandet.

– Vi hade bestämt att gå ut i en presskonferens som en enad front och lämna besked om hur vi kommer agera. Jag kan konstatera att mina partikamrater inte har följt den planen och därför kan jag inte garantera hur de kommer agera framöver.

Ulrica Riis-Pedersen har en helt annan bild.

– Vi beslöt under ett internt styrelsemöte den 1 november som Raymond Moubé var med på att vi i ett pressmeddelande skulle gå ut med vad vi kommit fram till under söndagens medlemsstämma.

Huruvida förhandlingarna i styret påverkas av Centerpartiets beslut är inget Raymond Moubé vill uttala sig om i nuläget.

– Om jag går i opposition efter det här har jag inte hunnit fundera på och vi i styret har inte hunnit prata efter kretsstämman. Jag sitter fortfarande kvar i kommunstyrelsen.