Centerpartiet i Stockholms stad vill se ett avhopparprogram för tjejer. Kvinnornas roll i kriminella gäng skiljer sig ofta från männens, säger Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämnden.

De används som lockbete för att lura måltavlor till en viss plats och deras bostäder används som förråd till pengar, narkotika, vapen och sprängmedel. Kvinnors kroppar används också som handelsvara och de utnyttjas sexuellt för att reglera skulder mellan kriminella män, enligt Jacobsson.

– Alla kvinnor är såklart inte offer men det är ett faktum att många kommit in via sin kärleksrelation, säger hon.

Tar inte hänsyn

Hotbilden för kvinnor som överger sin kriminella partner är ofta komplex och svår, särskilt när det finns barn i bilden, enligt Centerpartiet. De menar att stadens befintliga avhopparverksamhet inte tar tillräcklig hänsyn till detta.

– När de flesta tänker på en gängkriminell person är sinnebilden en man, därför är det naturligt att man har byggt ut verksamheten på detta sätt. Men man har inte förmågan att se kvinnor som både offer och förövare i dag, och fokus måste riktas mot den nära kopplingen till våld i nära relationer.

Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämnden vill se ett avhopparprogram för tjejer.

Kristin Jacobsson (C), ledamot i socialnämnden vill se ett avhopparprogram för tjejer.

Pressbild

Individuellt anpassat

Förslaget på ett nytt program tas inte emot med öppna armar.

– Stockholms avhopparprogram är individuellt utformade för att kunna ge det stöd som behövs för att få personen oavsett kön på rätt bana igen. Det stämmer att tjejer och kvinnor utnyttjas i gängkriminaliteten på ett annat sätt än män. Men den stöttningen som tjejer och kvinnor behöver till skillnad från män omfattas av dagens avhopparprogram och vi kan se att tjejer och kvinnor deltar i programmen, säger Alexander Ojanne (S) social- och trygghetsborgarråd.

Det räcker inte, menar Jacobsson.

– Det är bra att man utgår från individer men om man om inte ser komplexiteten får man inte hela bilden. Det behövs tänkas nytt för kvinnor.