Det blir inga nya bostäder i södra Hallsta. Det står klart efter ett beslut i mark- och miljödomstolen som slår ned på flera punkter i detaljplanen som klubbades av kommunen i somras.

Bland annat rör det sig om att detaljplanen för södra Hallsta saknar en "strategisk miljöbedömning", vilket krävs när det rör sig om detaljplan som bedöms ha betydande miljöpåverkan. Mark- och miljödomstolen anser också att dagvattenparken i västra Garnudden ska vara på plats innan man torrlägger våtmarken i södra Hallsta. Detaljplanen för västra Garnudden har sedan tidigare också överklagats och är mitt uppe i en rättsprocess.

– Det är jättetråkigt. Jag hade hoppats på, och trodde, att alla utredningar var klara och godtagbara, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Fortsätter kriga

Nu har kommunen anlitat en jurist som fått i uppdrag att hitta sätt att ändå få igenom detaljplanen ändå. Hur det är tänkt att gå till är kommunen inte på det klara med än.

– Det bästa vore att få till så många av bostäderna som möjligt, säger Arne Närström.

Han får uppbackning av oppositionsrådet Rickard Livén (M). För dem båda är det viktigt att visa att de står enade i frågan om södra Hallstas framtid.

– Projektet måste utvecklas i någon ordning. Då är det viktigt att vi tar med oss det som domstolen pekar på, så vi kan gå vidare och utveckla södra Hallsta så bra som möjligt. Det kommer vi arbeta gemensamt för, säger han.

Oklart om Garnudden

Om planerna i södra Hallsta blir verklighet återstår att se. Men flera av de överklagande parterna ser redan nu mark- och miljödomstolens beslut som en seger.

– Vi tycker det är viktigt att man utreder södra Hallsta med en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning. Så som man utrett den nu är felaktigt, och det har vi tryckt på sedan ärendet var ute på remiss, säger Bo Ljungberg vid Naturskyddsföreningen Botkyrka/Salem.

Vad det här innebär för detaljplanen i västra Garnundden vågar Bo Ljungberg inte spekulera i – han vill inte föregå den pågående rättsliga processen. Men han och resten av Naturskyddsföreningen hoppas nu att domstolen ska riva upp även den detaljplanen.

– Den är tänkt att kompensera för den våtmark man torrlägger. Men det man gör är att anlägga ny våtmark i befintlig våtmark, så vi är kritiska mot även den planen. Nu ligger det hos domstolen att ta ställning till även den överklagan och vi får se vad som händer där, säger han.

Södra Hallsta klubbat: "Vi skriver historia"

Det var ett långt fullmäktigesammanträde med Salems mått mätt när ett stort sparpaket och omtvistade bostäder klubbades.

Salem

300 nya bostäder i lägenhets- och radhus, en ny tvärförbindelse mellan Rönninge och Salemsvägen samt en ny förskola och ett LSS-boende blir verklighet i Södra Hallsta. Det beslutades under Salems senaste fullmäktigesammanträde efter en lång debatt.

Moderaterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna tyckte att husplanerna skulle godkännas medan Rönningepartiet var desto tvärare.

För högt och stort

– Det har växt för mycket enligt vår uppfattning. Husen är för höga och de är för stora, sa Mats Nittve (R) vid podiet som också yrkade på att detaljplanen skulle göras om av kommunens tjänstemän.

Han fick mothugg av flera, bland annat den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen, Lennart Kalderén (M).

– Vi skriver verkligen historia här ikväll. Det historiska i det här är att det här ärendet är daterat till 1978 – det var då jag första gången hörde talas om tvärleden. Men för att kunna bygga tvärleden behövs ekonomi och det får man med lägenheterna i bilden. I över 40 år har det pratats om tvärleden men utan att ha ekonomin till det eftersom man inte haft Södra Hallsta, säger han.

Klubbades – trots kritik

Även frågan om Salems sparpaket som bland annat innebär en besparing på kommunens trygghetsfältare var uppe för beslut. Trots ett tidigare hot om minoritetsåterremiss från Rönningepartiet gick de på Socialdemokraternas linje att bara avslå förslaget.

– Vi ser att det är en ansträngd situation, men när man gör sådana här besparingar behöver man vara försiktig och göra dem med eftertanke. Vi upplever att i många anseenden finns det eftertanke i det här förslaget, men på andra ställen desto mindre. Mot bakgrund av detta tycker vi att vi behöver avslå förslaget och ge förvaltningarna möjlighet att komma tillbaka med nya förslag, säger Andreas Dahl (S).

Men han fick inget större gehör. Både sparpaketet och husen i Södra Hallsta fick grönt ljus av Salems fullmäktige.

Västra Garnudden och Hallunda gård har överklagats

Detaljplanerna för Västra Garnudden i Salem och Hallunda gård i Botkyrka har överklagats efter att de båda klubbats av sina respektive kommunfullmäktige.

I fallet Hallunda gård har en privatperson pekat på att detaljplanen skulle störa ”lugnet” i området, med ”stölder, bilbrand, inbrott”.

Västra Garnudden överklagas av både grannar i området som menar att dagvattendammen kommer för nära deras tomter, samt olika föreningar som den lokala Naturskyddsföreningen. De menar att ingen miljökonsekvensbeskrivning gjorts.