Borgarråd. Dennis Wedin (M). Foto: Stockholms stad

Budknas efter Wedins uttalande om 1800-talsgården

När staden saluförde Lillsjönäs gård föreslog Dennis Wedin (M) att bostäder kunde byggas i huset, varpå mäklaren blev nedringd med bud. Men de som ville bygga bostäder fick nej.

  • Publicerad 12:12, 16 nov 2021

Staden har en tid jobbat för att sälja Lillsjönäs gård, och häromveckan kunde Mitt i berätta att byggnaden hade annonserats ut på en säljsajt.

I artikeln luftade bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) sina tankar om vad en ny ägare skulle kunna göra av byggnaden.

Nu säljer staden 1800-talsgården

– Antingen kan det bli bostäder, eller någon form av publik verksamhet såsom en restaurang, sade han.

Ett uttalande som enligt mäklarfirman ledde till att ett stort antal spekulanter hörde av sig med önskemål om att bygga bostäder i byggnaden.

– Vi blev totalt nedringda när artikeln vart publicerad, säger Anders Norlander, registrerad fastighetsmäklare på New property.

Kruxet, enligt honom, är att varken detaljplan eller tomträttsavtal klassar fastighetens användningsområde som bostäder – och att det skulle ta "otroligt lång tid" att möjliggöra detta.

Nej till sådana bud

I tomträttsavtalet står det att byggnadens ändamål är, kort och gott, föreningsverksamhet.

Nordlander menar att det skulle vara en helt annan sak om bostäder fick byggas.

– Det är oerhört mycket mer värt för den som säljer, bland det mer exklusiva du kan sälja, säger han.

Kan Dennis Wedins uttalande ha påverkat slutpriset?

– Nej, det kan det absolut inte, vi accepterar inga sådana bud. Men hade det varit sant hade det påverkat budet.

Dennis Wedin väljer att kommentera ärendet på mejl via sin pressekreterare. Där skriver han att annan användning än föreningsverksamhet behöver prövas hos stadsbyggnadsnämnden, men också att detaljplanen "medger att byggnaden kan användas till bostäder."

Enligt Wedin är staden öppen för att titta på annan användning i tomträttsavtalet. På frågan om hur han ser på att bud om bostäder har fått nej svarar han:

"Jag tycker att det låter tråkigt om man avfärdar möjligheten till bostäder på det sättet, och har nu också meddelat det till exploateringskontoret som ansvarar för försäljningen."

Från 1800-talet. Lillsjönäs gård i närheten av Abrahamsbergs tunnelbanestation låg nyligen ute till försäljning. Budgivningen är vid det här laget avslutad. Foto: Samuel B­argabriel

Så står det i handlingarna

Platsen som byggnaden står på benämns som "kulturreservat", enligt den plankarta som Mitt i har fått ta del av.

I tomträttsavtalet beskrivs fastighetens ändamål som "föreningsverksamhet".