Vid Blåsut tar Skarpnäcks 29 valdistrikt vid. Mitt i stannar till vid det första, kvarteren kring Garagevägen, som är borgarnas starkaste fäste i Hammarby-Skarpnäck. Sedan fortsätter färden till Brotorp i Bagarmossen, ett område med både flerfamiljshus och villor som sticker ut på riksplanet politiskt sett.

– Jag hade förtidsröstat, men var faktiskt på väg att ta mig till vallokalen för att lägga om min riksdagsröst som stöd för Miljöpartiet i riksdagen, säger Carina som Mitt i träffar på när hon precis kommit hem på cykel till ett villaområde i Brotorp.

Samma rörelse

Fler i Brotorpsområdet verkar dock ha gjort slag i saken och faktiskt lagt en röst för Miljöpartiet i riksdagen. I Brotorp fick partiet som hotades av ramla ur riksdagen hela 29,4 procent av rösterna i riksdagsvalet och den siffran är högst i hela Sverige. Jämfört med förra valet rusade partiet upp 11,2 procent. Samtidigt tappade partiet påtagligt i Brotorp i kommunvalet. Och samma rörelser går att se i princip samtliga av Hammarby-Skarpnäcks 29 valdistrikt. Kraftig uppgång i riksdagsvalet och en påtaglig nedgång i kommunvalet.

– Jag röstar själv inte på Miljöpartiet, men jag tror det kan bero på ett missnöje med Daniel Helldén och Miljöpartiets samregerande med borgarna i staden. De flesta här i området vill nog inte ha högerpolitik gissar jag, säger Bagarmossenbon Simon Notman Steinmo.

Helldén kopplar till SD

Fler personer Mitt i talar med tänker som honom att samregerandet med de borgerliga i staden kan ha sänkt MP:s siffror i kommunvalet. Så också omnämnde miljöborgarrådet Daniel Helldén (MP), men denne ser i en intervju med DN samtidigt en möjlig förklaring till tappet i Moderaternas rikspolitik.

– Många väljare är kritiska till Moderaterna och deras samarbete med SD och det får effekt. När väljarna ser att vi styr tillsammans med de borgliga partierna kanske man förknippar dem med vad partierna gör på riksnivå.

Opinionsundersökning

Att Miljöpartiet samtidigt ökat med besked i riksdagsvalet i samtliga 29 valdistrikt i Hammarby-Skarpnäck behöver dock inte bara förklaras med stödröster säger personal på Miljöpartiets riksdagskansli till Mitt i. Hänvisningen går till en opinionsundersökning partiet beställde med personer som kunde tänka sig att byta parti till Miljöpartiet. Ett skäl till ett byte till Miljöpartiet skulle enligt 67 procent av de svarande kunna vara att det parti de tidigare röstat på har för dålig miljöpolitik.

– Det allra viktigaste för mig nu är att MP finns kvar i riksdagen. I valrörelsen upplevde jag lokalt hur folk som annars röstar på S, Fi eller V skulle separera sina röster till förmån för Miljöpartiet, sa stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) i en intervju i Mitt i förra veckan.

"Ett hopp för Sverige"

Brotorpsbon Agnieszka Karwowska känner stolthet när hon får höra om valresultatet i Brotorp och Bagarmossen. Hon pekar bland annat på den klimatkonferens som arrangerades på Folkets hus för en tid sedan.

– Bagarmossen har förändrats till det bättre sedan jag flyttade hit. Det finns ett stort engagemang här. Bagarmossen är ett hopp för Sverige både vad gäller tänkande och miljö.

40,7 procent till Vänsterpartiet

Efter Brotorp fortsätter turen till Vänsterpartiets starkaste område Bergsrådsvägen.

Här fick V 40,7 procent av rösterna i kommunvalet. Även S gick fram till 28,3 procent av rösterna.

Här möter Mitt i ganska nyinflyttade läkaren Torkel Rönnblad.

– Jag tror att S och V kan ha gått framåt i både kommunval och regionval på grund av missnöje med privatiseringar i sjukvård och skola, säger han.

Stort tapp för Fi

Samtidigt som S och V gått framåt har Feministiskt initiativ backat kraftigt i hela Hammarby-Skarpnäck.

– Deras politik ligger ganska nära vår. Väljare kan efter opinionssiffror ha tänkt att en röst på Fi är en förlorad röst och många ville ha ett maktskifte i stadshuset, säger Tina Kratz, gruppledare för Vänsterpartiet i stadsdelsnämnden.

Hon tror också att Miljöpartiets samarbete med borgarna i Stockholm och missnöje med bland annat ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter ligger bakom MP:s tapp lokalt.

Och att V inte fått lika hög andel väljare i riksdagsvalet lokalt tänker hon delvis kan bero på taktikröstning.

– Även om vi har en lika bra klimatpolitik tror jag att sympatisörer till oss kan ha stödröstat på MP i riksdagsvalet för att de inte ska falla ur. Det finns ett stort klimatengagemang här i stadsdelen.

Mer borgerliga kvarter

Första stoppet på turen var trots vänstervindarna i stadsdelen i borgarnas starkaste fäste. I kvarteren vid Garagevägen/Sofielundsvägen finns relativt nybyggda bostadsrätter och här har både Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna sin högsta andel väljare.

– Jag har ingen aning om vad det beror på. Måhända beror det på inflyttning av folk med borgerliga åsikter, mer än vad vi har gjort lokalt, säger Johan Brege, gruppledare för Moderaterna.