Bion med 196 platser har varit fullsatt vid flera visningar i Kärrtorp i början av året. Det innebär 3 500 besökare när vi bara kommit någon dag in i mars. Fortsätter publiken strömma till på samma sätt slår föreningen nytt rekord.

– Jag tror det handlar om en kombination: Att vi lyckats välja rätt filmer, som passar publiken i området, ligger nära filmernas premiär och att det dessutom bara kostar 90 spänn. Sedan finns tre nya studenthus i Kärrtorp. Fler ungdomar dyker upp, säger Mats Rosenqvist.

Mats Rosenqvist i  Reflexen foajé. Här känner han sig hemmastad efter alla år.

Mats Rosenqvist i Reflexen foajé. Här känner han sig hemmastad efter alla år.

Angie Gray

Synskadan

Dagen innan vi träffas välkomnade han publiken på Filip Hammar och Fredrik Wikingssons ”Den sista resan". Men när filmen drog i gång handlade det mer om att följa filmen genom dialogen och musiken. Mats Rosenqvist ser numera väldigt lite av bilden. Men han säger ändå:

– Det var en fantastisk film. Och att höra alla skratta samtidigt är en upplevelse av att vara tillsammans. Att komma hit, stöta på grannar, vänner eller kanske möta nya är något annat än att sitta hemma vid en skärm.

Han fortsätter:

– Min hustru är ofta med på filmerna och kan berätta om detaljer efteråt.

Vi träffas i Reflexens foajé. Den vita käppen Mats använder för att känna vägen framför sig lägger han på golvet när vi kommit in i lokalerna där han varit hemmastadd i över 30 år.

Mats orienterar sig numera med en vit käpp för synskadade.

Mats orienterar sig numera med en vit käpp för synskadade.

Angie Gray

Ett liv med film

Mats och frun Eva-Lotta flyttade från Skåne till ett av de nybyggda husen på Skarpnäcksfältet 1985. Året efter var han med och bildade föreningen Fältets bio som visade 16-millimetersfilm i Skarpnäck. Därifrån blev han invald i Skarpnäcks kulturkommitté som sedan 2016 heter Kulturföreningen biograf Reflexen. Sedan 1989 har han varit ordförande.

Men det stora filmintresset började redan i barndomen. Han gick på bio flera gånger i veckan. Ett galet rekord satte han i tonåren till filmen Gökboet.

– Vi var förhäxade av den. Jag och en kompis såg den tio dagar i rad. När vi kom ut diskuterade vi den, säger Mats med en dialekt som formats av både Kalmar och Lundtrakten.

Som ordförande i 35 år har han förstås varit betydelsefull.

"Utan Mats hade det kanske inte funnits biograf i Kärrtorp" sa moderaten Johan Brege som tipsade tidningen i egenskap av Kärrtorpsbo, föreningsmedlem och tidigare styrelsemedlem. Den betydelsen tonar Rosenqvist med värme ned.

– Det finns alltid andra som kan ta vid. Men det är klart att jag är stolt över det jag varit med och byggt upp med andra.

Reflexen-skylten som länge varit nere kom upp igen 2006. Enligt Mats signalerar den inte bara den 63-åriga historien. "Skenet gör att man förstår att där händer det saker."

Reflexen-skylten som länge varit nere kom upp igen 2006. Enligt Mats signalerar den inte bara den 63-åriga historien. "Skenet gör att man förstår att där händer det saker."

Angie Gray

Ur krisen

Föreningen har under hans 35 år tagit sig över fallgroparna längs vägen. Många biografer försvann vid digitaliseringen i början av 2010-talet, men Reflexen överlevde efter att medlemmar lånat ut pengar. Men allra tuffast var det nog 1996 när staden sade upp den administrativa hjälp föreningen haft. Då blev man dessutom av med det viktiga befolkningsbaserade bidraget.

– Det var lite gungigt. Men vi var fokuserade på att lösa det. Vi tänkte att om biografen försvinner så rivs antagligen lokalen ut och blir något annat.

Sedan dess bedrivs verksamheten helt ideellt. Den 11 mars var Mats Rosenqvists sista dag som ordförande, nu tar Skarpnäcksbon Emelie Sundberg över. Det är synskadan, en form av starr, som sätter punkt.

– Vi måste se framåt och det är så den här bion utvecklats. Sedan vill jag gärna hjälpa till en tid med min erfarenhet.