Pengarna ska användas för en världsomspännande kvalitetssäkring av HPV-screening.

– Gates Foundation gör stora satsningar för global hälsa, i det här fallet för att utrota livmoderhalscancer. Vi är glada över att få vara en del av detta, säger Joakim Dillner, professor på Karolinska Universitetslaboratoriet, i ett pressmeddelande.

Framstående svensk forskning

Världshälsoorganisationen WHO har beräknat att nittio procent av de 570 000 kvinnor i världen som drabbas av livmoderhalscancer varje år hade kunnat undvikas med hjälp av HPV-baserad screening och vaccination.

– I Sverige har vi varit framstående i att forska, följa upp och utvärdera HPV-screening och vaccination. Vi var först med att visa att screening och vaccination har effekt, säger Joakim Dillner.

https://www.mitti.se/nyheter/forskning-pa-danderyds-sjukhus-avslojar-e-ciggens-risker/lmtfp!8730903/

Tack vare donationen från Microsoft-grundaren kan man nu, bland annat, ta fram blindprover så att laboratorier i hela världen kan kontrollera kvaliteten på sina HPV-analyser.

– WHO har som mål att utrota livmoderhalscancer. Därför är det viktigare än någonsin att laboratorier kan jämföra sig med varandra, säger Joakim Dillner.

Karolinska Universitetslaboratoriet är det enda laboratoriet som får utveckla kvalitetskontroller för alla som arbetar med screeningen.