Snart kan Liljeholmsborna låna böcker på hemmaplan. I höst öppnar ett bibliotekslabb i gallerian, med egen ingång från Liljeholmstorget.

Här ska kulturförvaltningen utforma verksamheten i samspel med besökarna.

– Stockholmarna ska vara medskapare och kommer vara med och göra inspel till så väl program och litteratururval som bibliotekets innehåll, säger stadsbibliotekarien Daniel Forsman.

Tidigare låg Pizza Brillo i den 210 kvadratmeter stora lokalen, men nu står den tom. När biblioteket väl är på plats blir det kvar till 2027, med tre bibliotekarier och ytterligare en medarbetare.

Barn och unga kommer att vara i fokus.

– Läsförståelsen bland unga i Sverige har gått ner. Samtidigt är läsning i unga år en nyckel till att bli en god läsare som vuxen, och även till att förstå världar och att forma sin egen identitet. Här kan biblioteken hjälpa till. Barn och unga är också prioriterade i bibliotekslagen, säger Daniel Forsman.

Planer sedan 1972

Planer på ett bibliotek i Liljeholmen har funnits ända sedan 1972. Nu blir det alltså av. Det som fått fart på processen är ett politiskt beslut från 2021, om att skapa nodbibliotek i alla stadsdelar. Ett nodbibliotek ska ha full service, med ett brett litteraturutbud, programverksamhet, datorer och plats för studier och möten.

– Men att etablera ett sådant tar tid och kräver politiska beslut. Vi gör detta för att komma i gång snabbt och för att få en dialog med dem som bor och rör sig i Liljeholmen kring behov och önskemål, säger Daniel Forsman.

Efter 2027 är planen att skapa ett kulturhus i Liljeholmen, med bibliotek, kulturskola och andra verksamheter. Det ska öppna 2029, om de ekonomiska förutsättningarna finns.

Dröm förverkligas

Vilken plats det blir beror på hur den planerade utbyggnaden av Liljeholmens centrum blir och på bygget av t-banestationen på linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan.

Lotta Moos, centrumchef för Liljeholmstorgets galleria, ser fram emot öppningen.

– Det här är en dröm som förverkligas. Det passar in i Citycons linje. Vi har bibliotek i alla våra centrum och ett tätt samarbete med Stockholms stad, säger hon.

När i höst biblioteket öppnar beror på hur snabbt bygglovsprocessen går.