Vi möts under den röda bron vid Årstaviken. I skogen här har Nils Berg hämtat mycket av sin inspiration till "Coming and going" som släpptes i slutet på juni. Han har spelat in fågelkvitter och skogsljud, haft med sig flöjt eller basklarinett.

– Årstaskogen är en favorit bland gröna platser i stan, säger Nils Berg, som bott i området i 20 år.

Tidigare hade han en kolonilott vid Årstaliden. Det bästa med den var promenaden dit, berättar han.

– Själva lotten blev lite av en stress. Men att gå genom skogen är magiskt. Att bara vistas bland träden och grönskan ger ett lugn. Världens billigaste terapi och quick fix om man är nervöst lagd.

Nils Berg gillar broar och använder dem återkommande som metaforer. Favoritbroar i Stockholm är nya och gamla Årstabron samt Liljeholmsbron.

Nils Berg gillar broar och använder dem återkommande som metaforer. Favoritbroar i Stockholm är nya och gamla Årstabron samt Liljeholmsbron.

Pekka Pääkkö

Det är närvaron och lugnet som Nils Berg vill förmedla på nya skivan. Musiken är svår att kategorisera men i pressmeddelandet står det "ambient instrumental jazz". "Ett drömland där tiden står stilla och man långsamt vaggas in i ett tillstånd av inre glädje och harmoni".

Det låter lite meditativt?

– Ja. Tiden är abstrakt och jag tycker att man kan förlora uppfattningen av den på ett bra sätt när man är i skogen. När man inte behöver tänka: "vad har jag åstadkommit de senaste minuterna?" Jag saknade musik där man bara får vara.

Själv kallar han senaste skivan för "besjälad hissmusik".

– Hissmusik är en utskrattad och utskälld genre, säger Nils Berg och fortsätter:

– Vårt samhälle i dag saknar den roll som kyrkan en gång hade för många, när det var mer självklart att uppgå i en andlig kontext. Många söker efter något att fylla det tomrummet med. Det kan vara simhallen, yogastunden, fyllan, joggingturen. Det där tillståndet när man lyckas lämna egot. Där tänker jag att den besjälade hissmusiken har en plats.

Spelar med Håkan Hellström

Nils Berg gör musik i flera olika konstellationer. Bland annat spelar han med Håkan Hellström, som är ute på turné i sommar.

Nils Berg är född och uppvuxen i Göteborg, undrar om det hörs och säger "bra" när han får ett ja.

Nils Berg är född och uppvuxen i Göteborg, undrar om det hörs och säger "bra" när han får ett ja.

Pekka Pääkkö

– När jag spelar med Håkan och i andra band så är det med en traditionell dramaturgi, i både musiken och formatet när vi spelar live. Med Coming and going utmanar vi den. Det coola är att när man lyckas hamna i zenit så är det samma känsla, oavsett om man spelar inför 70 000 personer eller är fem personer i en studio, säger Nils Berg.