På Finnboda varvsväg, mittemot Ica, invigde energilagringsföretaget Ingrid sitt batterilager.

– Jättekul att ni etablerar ert första batterilager i Nacka. Vi behöver all hjälp vi kan få att etablera robustheten i elnätet, sa kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Inne i skjulet skorrar fläktarna i de gråa batteriskåpen metalliskt. Batterierna har kapacitet att lagra 0,3 megawatt. 

– Det motsvarar elanvändningen hos 30 av lägenheterna här ovanför i två dygn, säger Ingrids projektchef Anton Thorstensson.

Företaget bygger samtidigt större batterilager, bland annat ett på 20 megawatt i Vimmerby och ett på 70 megawatt i Karlshamn.

Batterilagret i Finnboda har en kapacitet på 0,3 megawatt – motsvarande elkonsumtionen hos 30 lägenheter i två dygn.

Batterilagret i Finnboda har en kapacitet på 0,3 megawatt – motsvarande elkonsumtionen hos 30 lägenheter i två dygn.

Johan Kristensen

”Begränsat antal timmar”

Tanken är att stötta elnätet genom att ladda upp batterierna på nätterna när efterfrågan på el är låg och ge tillbaka när efterfrågan är störst. På så vis hoppas företaget att överbelastningar av elnätet kan undvikas och att kunder måste stängas av.

– Ofta är det ett begränsat antal timmar som är den stora utmaningen, särskilt i en växande kommun som Nacka. Energilager av det här slaget är det effektivaste sättet att åtgärda det, säger den tidigare energiministern och näringsministern Ibrahim Baylan (S) som från den 1 december är rådgivare och styrelseledamot i Ingrid.

Batterilagret är i samma storlek som två parkeringsplatser.

Batterilagret är i samma storlek som två parkeringsplatser.

Johan Kristensen

Nacka energis vd Jonas Kellberg tycker att batterilager är ”ett intressant komplement” och tror att Nacka energi kommer att bygga egna inom några år.

– Just nu har vi inte så stora problem som många andra nät – än så länge räcker kapaciteten till. Men det är installationer som definitivt kommer att dyka upp på flera ställen i nätet om ett par tre år och i slutet av 30-talet.