Vid Gubbängens IP ligger isen blank. Tränaren Johan Svensson håller på att sätta upp sargen inför kvällens träning. Sonen Björn, 11 år, tränar två gånger i veckan och får hjälp att knyta skridskorna.

– Klassisk ledarsyssla, säger Johan Svensson och drar åt snörena.

Det är tisdagseftermiddag och har börjat skymma. Ljuset från strålkastarna är starkt, ett kompakt ljud hörs vid den annars tysta isbanan när barnens klubbor möter isen.

Björn Svensson tycker att det roligaste på träningarna är att köra match.

– Det är kul att köra mot sina kompisar, för det gör inget om man gör något litet fel. Om det är match på riktigt är det mer allvar, säger han.

Lånar ut skridskor

I klubbstugan möter vi Peter Håkansson, kanslist, och Christer Persson, ordförande i GT/76-Tellus Bandy. Längs väggen står flera vitrinskåp med pokaler, "det har hunnit bli några" och i ett förråd står skridskor uppradade på hyllor.

– Om man inte har egen utrustning och vill testa bandy så får man låna av oss, säger Peter Håkansson.

För tre år sedan inledde GT/76, som fick sitt namn efter sammanslagningen av Gubbängens SK och Tallens idrottsklubb 1976, ett nära samarbete med IK Tellus Bandy. Från och med i år har de en gemensam styrelse. En vinn-vinn-situation – GT/76 bidrar med breddverksamheten och Tellus med elitsatsningen.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi såg att vi inte fick behålla de äldre juniorerna, de försvann till andra lag runt om i landet. Nu kan vi erbjuda något till de som vill elitsatsa. Samtidigt har GT/76 en grund att ta ifrån, säger Christer Persson.

9 mars, från 9.30, är det säsongsavslutning på Gubbängens IP. Samtliga åldersgrupper och skridskoskolan kommer att vara med.

9 mars, från 9.30, är det säsongsavslutning på Gubbängens IP. Samtliga åldersgrupper och skridskoskolan kommer att vara med.

Johannes Äng

Till skridskoskolan kommer runt 50 barn varje söndag.

– Tanken är först och främst att de ska lära sig åka skridskor. Sen kan de som är intresserade fortsätta och börja spela i lag från att de är åtta år, säger Peter Håkansson.

Olika nivåer

Förutom att det numera finns möjlighet att fortsätta på elitnivå så vill han och Christer Persson lyfta seniorverksamheten för dem som vill fortsätta spela bandy utan att lägga ner fem kvällar i veckan.

– Vi har fyra olika lag med olika ambitionsnivå där man kan spela som 18-65-åring, säger Christer Persson.

Tillsammans har GT/76-Tellus Bandy 650 medlemmar. De flesta från närområdet.

– Att vi slogs ihop handlade om överlevnad för båda, säger Peter Håkansson.

Aryan Yakimchuk, 10, tycker att det är roligast att skjuta på mål.

Aryan Yakimchuk, 10, tycker att det är roligast att skjuta på mål.

Johannes Äng

I slutet av mars tar bandyskolan paus, och återkommer igen till hösten. Ute på isen tränar 10-årige Aryan Yakimchuk med sitt lag. Han har lirat bandy i fyra år.

– Det svåraste är att hinna ikapp spelare som är jättesnabba med bollen. Det roligaste är att skjuta på mål. Men det är också kul att stå i mål, säger han innan han svischar iväg.