Lisa Lee Källman, Andy Frank och Andrea Hed bjuder in till Banddagen. Foto: Jannie Flodman

Banddagen är tillbaka – och växer längs gröna linjen

Den 28 augusti är Banddagen tillbaka med loppis, konstmarknad, food trucks, hembakt fika och dj-musik. Eldsjälarna bakom dagen tar också konceptet vidare till fler platser längs gröna linjen.

  • Publicerad 06:30, 20 aug 2021

Vi vill stärka den lokala gemenskapen och stödja den lokala skaparkraften.

En vanlig vardagsförmiddag är stämningen loj i Bandhagens centrum. En pappa äter glass med sin son, en äldre kvinna går in i apoteket med rullatorn och folk promenerar i sakta mak till och från tunnelbanan.

Lördag den 28 augusti lär känslan vara annorlunda. Då är det dags för sjunde upplagan av Banddagen, efter ett års coronauppehåll. Från klockan 10 fylls centrum med loppisbord, hembakt fikabröd, food trucks med mat från när och fjärran och en konstmarknad där lokala konstnärer och hantverkare kan visa sina alster.

– Efter det här året känns det extra viktigt att människor får komma samman och har roligt. Vi vill stärka den lokala gemenskapen och stödja den lokala skaparkraften, säger Andy Frank när Mitt i träffar honom på torget.

Affischen för Banddagen 2021 är en explosion av färg och form, skapad av Luciana Amado Sandberg. Foto: Luciana Amado Sandberg

Nya krafter

Andy Frank har bott i Bandhagen i tolv år och grundade BandDagen ihop med Luciana Amado Sandberg. I år har de knutit till sig nya krafter som hjälper till att få allt på plats – Lisa Lee Källman och Andrea Hed – som också sluter upp vid intervjun.

– Jag växte upp här i Bandhagen och min mamma bor kvar här. Jag har väldigt starka band hit så det känns otroligt bra att få jobba med det här, säger Andrea Hed.

I år har eldsjälarna också en nyhet att presentera. De har bildat föreningen SouthSide 19 Markets för att lättare kunna ordna fler marknader längs gröna linjen.

En är redan spikad. Den 25 september blir det marknadsdag i Högdalen, Highvalley Market, där de fått mycket positiv respons från centrumägaren. I oktober hoppas de också kunna ordna en marknad i Rågsved, Rågswag Market.

– Konceptet blir detsamma som i Bandhagen. Men vi tror att varje marknad får sin egen stämning, eftersom de tre platserna är lite olika, säger Andrea Hed, som hoppas att marknaderna ska kunna återkomma flera gånger om året.

Andy Frank, Lisa Lee Källman och Andrea Hed vill skapa möten mellan människor på Banddagen. Foto: Jannie Flodman

Alla är välkomna

Andy Frank är inspirerad av de livliga marknader och fester som ordnas i Seattle och Oregon, där han kommer ifrån. Men gänget bakom Banddagen har också tagit intryck från närmre håll – från megaloppisen i Bagarmossen. Och självklart är fler än Bandhagenbor välkomna den 28 augusti, betonar de.

– Vi vill gärna att människor från andra områden kommer hit. Vi tror på kraften som uppstår när människor möts. Det är svåra tider för mänskligheten nu och vi behöver mötas på många olika sätt, säger han.

Folkfesten pågår hela dagen

Aktuellt: Banddagen den 28 augusti kl 10–18.

Plats: Bandhagens centrum.

Arrangör: Föreningen SouthSide 19 Markets, bildad i år. Den 25 september ordnar man också en marknadsdag i Högdalen. I oktober kan det bli en marknad i Rågsved.

Lokal hjälp: HSB BRF Badhagen och Ica Bandhagen sponsrar BandDagen.

Mer info: På sajten Southside19.com och på Facebooksidan BandDagen Marknad 2021. Där kan man också anmäla sig som säljare.

Visa merVisa mindre