En vanlig vardagsförmiddag är stämningen loj i Bandhagens centrum. En pappa äter glass med sin son, en äldre kvinna går in i apoteket med rullatorn och folk promenerar i sakta mak till och från tunnelbanan.

Lördag den 28 augusti lär känslan vara annorlunda. Då är det dags för sjunde upplagan av Banddagen, efter ett års coronauppehåll. Från klockan 10 fylls centrum med loppisbord, hembakt fikabröd, food trucks med mat från när och fjärran och en konstmarknad där lokala konstnärer och hantverkare kan visa sina alster.

– Efter det här året känns det extra viktigt att människor får komma samman och har roligt. Vi vill stärka den lokala gemenskapen och stödja den lokala skaparkraften, säger Andy Frank när Mitt i träffar honom på torget.

Nya krafter

Andy Frank har bott i Bandhagen i tolv år och grundade BandDagen ihop med Luciana Amado Sandberg. I år har de knutit till sig nya krafter som hjälper till att få allt på plats – Lisa Lee Källman och Andrea Hed – som också sluter upp vid intervjun.

– Jag växte upp här i Bandhagen och min mamma bor kvar här. Jag har väldigt starka band hit så det känns otroligt bra att få jobba med det här, säger Andrea Hed.

I år har eldsjälarna också en nyhet att presentera. De har bildat föreningen SouthSide 19 Markets för att lättare kunna ordna fler marknader längs gröna linjen.

En är redan spikad. Den 25 september blir det marknadsdag i Högdalen, Highvalley Market, där de fått mycket positiv respons från centrumägaren. I oktober hoppas de också kunna ordna en marknad i Rågsved, Rågswag Market.

– Konceptet blir detsamma som i Bandhagen. Men vi tror att varje marknad får sin egen stämning, eftersom de tre platserna är lite olika, säger Andrea Hed, som hoppas att marknaderna ska kunna återkomma flera gånger om året.

Alla är välkomna

Andy Frank är inspirerad av de livliga marknader och fester som ordnas i Seattle och Oregon, där han kommer ifrån. Men gänget bakom Banddagen har också tagit intryck från närmre håll – från megaloppisen i Bagarmossen. Och självklart är fler än Bandhagenbor välkomna den 28 augusti, betonar de.

– Vi vill gärna att människor från andra områden kommer hit. Vi tror på kraften som uppstår när människor möts. Det är svåra tider för mänskligheten nu och vi behöver mötas på många olika sätt, säger han.