BOJAS IN. Här mellan Elersvägen och Lindhagensgatan ska det bojas in. "Vi hoppas att det här kan få en positiv effekt. Det är en plats där folk badar redan idag på egen risk. Det här är något som har varit viktigt för de boende och en idé som kommit därifrån så det är kul att vi får gehör, säger Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande Foto: Per Brandt/Linda Gren

Badförbud upphävs på ny sträcka i Hornsberg

Nu kan en större del av vattnet längs Hornsbergs strand bojas in för att stoppa närgångna vattenskotrar. Dessutom kan de som buskör med vattenskotrar åka på snabbare böter.

  • Publicerad 06:00, 12 jun 2021

Stadsdelen har velat boja in sträckan mellan Elersvägen-Lindhagensgatan för att höja säkerheten för dem som badar. För att göra det krävs att badförbudet som finns där i dag upphävs, något stadsdelen bad styret centralt om tidigare men där det varit oklart om det går. Nu får de tummen upp.

Polisen gjorde stor narkotikaräd vid Hornsberg

På måndagens kommunfullmäktige väntas detta klubbas igenom. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) skriver bland annat ”att avgränsa badet genom bojar gynnar badande, kollektivtrafiken via båt och boende”.
Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L)välkomnar beskedet.

–  Som liberal är det ju roligare att häva förbud än motsatsen, och vi har ju diskuterat om det går att införa ett vattenskoterförbud tidigare vilket vi nu har släppt, säger han.

– Vi gör det ju inte i första hand för att det saknas badutrymme utan för att vi ska öka tryggheten och stärka säkerheten för dem som badar. Folk som kör vattenskotrar vet inte alltid vad de håller på med

När kan inbojningen vara på plats?

– Jag hoppas att det kan vara på plats så fort som möjligt nu under den här sommarsäsongen. Det ska vidare till bland annat länsstyrelsen sedan men jag hoppas att det inte kommer vara några invändningar.

Snabbare böter

I veckan kom även besked om att snabba böter mot buskörande vattenskoterförare kan bli verklighet redan i sommar. Enligt Riksåklagaren är tanken att polis kan skriva ut böter på 1 500 kronor direkt på plats för ”störande och onödig körning”. Även det välkomnas av Jonlund.

– Jag hoppas det kan leda till att polisen och kustbevakningen kan prioritera det mer. Att de kan göra jobbet direkt på plats, på ett enklare sätt, kanske leder till att de ingriper oftare. Det är bra om det kommer på plats redan i år eftersom förarbevisen dröjer, säger han.

Visa merVisa mindre

NÖJD. "Vi hoppas att det här kan få en positiv effekt. Det är en plats där folk badar redan idag på egen risk. Det här är något som har varit viktigt för de boende och en idé som kommit därifrån så det är kul att vi får gehör." säger Rasmus Jonlund (L) Foto: Per Brandt