Nya siffror från Kronans Apotek och Mathem visar att intresset har ökat för en rad dagligvaror inför midsommar. Som alltid finns det ett stort sug för färskpotatis och sill. Men även myggmedel, gräddfil och kondomer säljer som smör.

– Det märks att samhället öppnats upp allt mer och att optimismen börjat återvända. Den smittar av sig på försäljningen, säger Johan Gertell, affärsutvecklingschef på Mathem, i ett pressmeddelande.

Sugen på en midsommar i Stockholm? Kolla in vår nya superguide

Bara under de första 14 dagarna i juni i år sålde exempelvis Mathem drygt 10 000 burkar med sill, över 20 000 kilo färskpotatis och 4 000 liter gräddfil.

https://www.mitti.se/quiz/quiz-vad-kan-du-om-midsommar-i-det-gamla-stockholm/reptfi!RxR76OzRv8A7L1zwRe18RA/

Svett och sex

Andra populära dagligvaror inför midsommar är vätskeersättning och kondomer, varor som inte alls sålde speciellt bra under 2020.

Under de två första veckorna i juni har Kronans Apotek sålt drygt 3 000 förpackningar med kondomer, en ökning med 26 procent jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av vätskeersättning har ökat med 50 procent till över 24 000 förpackningar.

Vill inte få bett

Det som har sålt allra bäst dock varor i kategorin ”sår, bett ock stick” där myggmedel ingår. Under de två första veckorna i juni handlades det över 30 000 förpackningar på Kronans Apotek. Det är rekord och innebär en ökning med 61 procent jämfört med samma period i fjol.

– Myggor är en ovälkommen gäst på midsommarfesten som svenskarna verkar göra allt i sin makt för att stoppa, säger Charlotte Stenbeck, affärsutvecklingschef på Kronans Apotek.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-vadret-i-midsommar-i-stockholms-lan/repufu!ZXXtlfDNpjUhF2vPWiuorw/