En före detta asfaltsarbetare öppnade för några år sedan en Texas barbeque i en gammal verkstadslokal i Jordbro.

Tommy Granström, som han heter, hade börjat röka kött hemma i någon slags stressterapi för att skingra tankarna efter jobbet, och insåg snart att han hittat sitt kall.

– Det var så jäkla roligt när jag väl började. Då rökte jag för hemmabruk, men sedan insåg jag att jag är så pass intresserad av det här att jag inte vill inte låta någon annan leva min dröm, jag måste göra något åt det själv. Så hittade jag lokalen, och på den vägen är det, säger han.

Lunchhak

Några år senare har restaurangen i Jordbro både rekommenderats i White Guide och utnämnts till Stockholms bästa Texas barbeque av Svenska Dagbladet, bland annat.

Och nu öppnar man alltså ytterligare en restaurang, i hjärtat av Kista industriområde.

– Vi har hittat en bra lokal och ruffat till den så mycket som möjligt, så nu är den lik Jordbrostället, säger Tommy Granström.

Precis som i Jordbro kommer Kistarestaurangen först och främst att servera luncher.

– Vi är en äkta Texas barbeque, vilket innebär att det tar ungefär 18 timmar totalt att göra en lunch, eftersom köttet ska rökas på ett speciellt sätt. Det innebär också att när maten är slut, så är den slut. Det kommer ta ett tag att hitta rätt i Kista, anpassa mängden kött efter besökare, säger han.

De som serveras först garanteras att få välja bland rätterna, men kommer man lite senare finns det som finns.

– Blir någonting över måste vi slänga det, och det vill vi så klart inte. Vi fryser inte in och värmer upp dagen därpå. Alla kunder som får mat garanteras dock bra kvalitet.

Restaurangen i Kista ska likna den i Jordbro, som ligger i en gammal bilverkstad, så mycket som möjligt.

Restaurangen i Kista ska likna den i Jordbro, som ligger i en gammal bilverkstad, så mycket som möjligt.

Sara Trus

Vegetariskt kan komma

Precis som köttet kan priset också vara saftigt, beroende på vad man väljer.

En lunch kostar allt ifrån 130 till 300 kronor, enligt Tommy Granström.

– Det vi är mest kända för är brickan, då är det tre olika köttsorter och flera olika tillbehör, den kostar 300. Men sedan har vi enklare lunchtallrikar med vanliga lunchpriser, säger han.

Är det inte svårt att gå tillbaka till jobbet efter en stor köttlunch?

– Haha, jo det är en annan femma. Men man blir glad i själen i alla fall, så det kanske ger energi på ett annat sätt, förhoppningsvis.

Och vegetarianen då?

Hen kan också komma till restaurangen, men kanske först när den funnits på plats ett tag.

– I Jordbro blev jag kränkt om någon kom dit och ville ha vegetariskt, jag skulle inte åka till ett veghak och be om kött, liksom. Men eftersom det ligger rätt off åker man ju dit just för köttet, här i Kista blir det ju en annan grej, hit kanske man vill komma med kontoret. Så här får vi tänka om kring det, vi kommer behöva servera vegetariskt också. Jag vet dock inte vad än, säger Tommy Granström.

En bricka kostar 300 kronor, men billigare alternativ finns också.

En bricka kostar 300 kronor, men billigare alternativ finns också.

Sara Trus