Utmaning. Sex artister från Cirkus Cirkör kommer utföra konster i luften under kulturfestivalen. Foto: Andreas Strömquist

Årets kulturfestival blir av - uppe i luften

"Stockholmare, titta upp och lyssna". Så lyder uppmaningen från Philippa Staffas, konstnärlig chef på Stockholms kulturfestival. Årets festival blir både annorlunda och unik, då den sker från två luftballonger som flyger över stan.

  • Publicerad 06:50, 18 aug 2021

Pandemin har satt stopp för den ordinarie kulturfestivalen i Stockholm. I stället har en unik och lite våghalsig idé väckts för att festivalen ska kunna äga rum. Från idag och fram till den sista augusti kommer, om väder och vind tillåter, sex akrobater från Cirkus Cirkör att göra konster från två luftballonger som flyger över Stockholm. Ballongerna flyger över staden kvällstid mellan 18-20.

– Det är en luftballongscirkus som heter Pust som vi arbetat med sedan årsskiftet. Jag kände i vintras att pandemin kommer att hindra en vanlig festival, då började jag fundera på alternativa lösningar, säger Philippa Staffas, konstnärlig chef på Stockholms kulturfestival.

– Jag funderade på om det gick att göra någonting utan att samla folk på en plats. Först var tanken en hel festival i luften men det kändes orimligt. Så jag landade i att göra något i luften och då kände jag att det måste bli cirkus.

Pust är ett samarbete mellan Stockholms kulturfestival, Cirkus Cirkör och Peak Experience.

Kulturfestival. Jonas Naddebo (C) ser luftballongscirkusen som en bra start på kulturhösten. Foto: Albert Jalap

Festival. Philippa Staffas är den som kommit på idén med luftballongscirkusen.

– Föreställningen kommer att ses från väldigt många perspektiv, några kommer se den på nära håll medan andra ser den längre ifrån. Det blir en unik upplevelse. Vi gör det här för att vi saknar vår publik.

Staden investerar miljoner

Stockholms stad och kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) är en av drivkrafterna bakom den kultursatsning som görs i Stockholm, där luftballongcirkusen blir startskottet på hösten. I somras investerade staden tio miljoner kronor till kulturen och nu investeras ytterligare tio, för att väcka mer liv i Stockholms kulturliv.

– Detta är startskottet för återstartskampanjen "välkommen tillbaka", där vi vill välkomna kulturen tillbaka till stockholmarna. Målet är att både intressera, väcka nyfikenhet och engagera stockholmarna i den kulturhöst som väntar, där vi har mängder med olika event inplanerade, säger Jonas Naddebo.

Sugen på att veta mer om vad som händer i dina kvarter? Spana in Mitti:s stora guide till Stockholm.

– Luftballongcirkusen blir en unik upplevelse för stockholmarna och det är verkligen en spektakulär start på vår kampanj. Vi vill skicka en tydlig signal om att kulturen är tillbaka.

Hur kom du på idén?

– Jag tänker att man måste vara modig under en pandemi. Man måste tänka stort och lite galet för det är något vi behöver. Stockholmarna behöver kultur och då måste vi som har möjligheterna att presentera kultur göra vad vi kan för att ge dem den upplevelsen.

Luftballong. Över Stockholm flyger ballongerna kvällstid fram till den 31 augusti. Foto: Andreas Strömquist

Är det inte farligt?

– Säkerheten är det absolut första vi har i åtanke såklart. Vi är helt beroende av väder och vind och vi lyfter inte om vädret inte tillåter det. Sedan kommer akrobaterna att vara förankrade i säkerhetslinor.

Luftballongscirkusen Pust

Luftballongerna ska flyga mellan 18-20 tiden på kvällarna.

Ambitionen är att ballongerna ska flyga över hela Stockholm men allt beror på väder och vind.

Titta uppåt - har du tur passerar luftballongerna just dig

Visa merVisa mindre