Det är full aktivitet på Vilundavallen. Men den här gången är det varken skidåkare eller löpare som syns in action, utan ett gäng riktigt pigga pensionärer, för dagen synkade i vita kepsar.

Ett 80-tal SPF-medlemmar har slutit upp för det traditionella "Stenkul på Vilundavallen", den här gången inriktad på fest, lek och nöje i stället för tuffa övningar.

Och septembersolen lyser över kubbspel, tipspromenad, gymnastik med Eila, dans med Andrew – och självklart kaffe med "doppa".

– Vi har ofta tur med vädret på våra arrangemang, det är jättehärligt, säger Britt Söderlund, friskvårdsansvarig i SPF Seniorerna i Väsby.

– I våras efter vår Folkhälsoveckan fick vi inte ha en riktig avslutning med fest för alla deltagare på grund av pandemin. Nu är det tillåtet att träffas och umgås igen och det firar vi i dag.

Tufft under pandemin

Pandemin har varit en tuff period för många pensionärer, med isolering och kanske mindre fysisk aktivitet än vanligt.

– Det finns ett behov av att komma ut och röra på sig. Men det viktigaste är ändå att få träffa varandra. Många har verkligen varit i sin egen bubbla, säger Britt Söderlund.

En som verkligen vet vad corona innebär är förre ordföranden i i SPF, Anders Björendahl, 78. Förra våren fick han covid och blev inlagd med syrgas under nästan en månad.

– Det är inget jag önskar min värsta fiende. Nu har jag tränat upp mig igen och vi går våra rundor hemma på Sjukyrkoberget. Det är jätteviktigt att att hålla i gång fysiskt.

Ann Carlén, även hon från Sjukyrkoberget, och Berit Råsberg, 74, från Bollstanäs, betonar också vikten av att hålla i gång för att må bra.

– Vi har promenerat mycket, men nu får man ju äntligen komma ut och träffa vänner igen, säger Ann Carlén.

– Jag har min man på äldreboende, så det har varit jobbigt när vi inte kunde träffas. Trots att man ska vara försiktig känner man sig fri,säger Berit Råsberg, som är glad att hon är vaccinerad.

Hälsat på barnbarnen

Vi träffar även Anders, 82, och Britt Thorsell, 81, från Odenslunda som njuter av att restriktionerna lättat.

– Men vi har haft varandra, så det har ändå gått bra, säger Britt.

Nu har de så smått börjat komma ut igen. De har varit på Djurgården och i Skåne för att hälsa på barn och barnbarn.

– Dem hade vi inte träffat på 1,5 år. Det har varit jättejobbigt, säger Britt.

Äntligen ser många av de äldre ljuset i pandemitunneln.

– Nu njuter vi av samvaro och börjar känna glädje igen, säger Britt Söderlund, innan hon hastar i väg till nästa programpunkt.