För ungdomar som bor i Stockholms stad är det dags att markera i kalendern. Ansökningsperioden för sommarjobb pågår mellan 15 februari och 7 mars.

I likhet med tidigare år erbjuds tre sammanhängande veckors arbete, och för årets omgång är det ungdomar födda mellan 2005 och 2008 som har möjlighet att söka.

11 000 jobb

Det finns en mängd jobbmöjligheter att ta del av. Bland annat parkskötsel, arbete på äldreboenden, förskolor, administrativa uppgifter och kulturella aktiviteter.

Målet är att kunna erbjuda stadens ungdomar totalt 11 000 jobbtillfällen, men det är ännu för tidigt att fastställa hur många jobb som kommer att finnas tillgängliga.

– Att få det där första sommarjobbet och tjäna sina första egna pengar kan vara otroligt betydelsefullt för en ung person. Därför är jag glad att vi bibehåller det höga målet för antalet feriejobb även 2024. Förra sommaren fick lite över 9000 unga ett jobb, och jag hoppas vi kan erbjuda minst lika många i år, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd.

Inget för yngre

Tidigare har Centerpartiet föreslagit möjligheten till feriejobb för 13 till 15-åringar för att motverka risken för ungdomsbrottslighet. De menar att ett jobb med rätt handledarstöd kan fungera som en förebyggande insats genom att ge ungdomar meningsfull sysselsättning och lön.

Men det är fortsatt endast ungdomar i åldrarna 16 till 19 år som har möjlighet att söka.

– Staden håller fortsatt på att utreda möjligheten för feriejobb för 13-åringar, säger Emilia Bjuggren.