Epoker. Den norra flygeln på Oxenstiernska malmgården byggdes på 1700-talet, och under 1800-talet fick den tjänstgöra som skosmedja till livgardets hästar. Foto: Pekka Pääkkö

Anrik byggnad blir krog till sommaren

Lagom till sommaren kan du njuta av mat och dryck i en anrik 1700-talsmiljö. Nu kan Mitt i Östermalm berätta att norra flygeln på Oxenstiernska malmgården vid Historiska museet ska bli restaurang.

  • Publicerad 16:28, 5 feb 2021

Kvarteret Krubban är bokstavligt talat fullt av historia. Men det har inte direkt varit fullt av liv.

Så de senaste åren har Statens fastighetsverk jobbat hårt för att anpassa en del av de historiska byggnaderna så att de kan fylla nya funktioner för vår tid. Ridhuset och Excercishuset har blivit en förskola, och för drygt ett år sedan invigdes den historiska lekplatsen i parken.

Klart för ny krog

Det har också funnits tankar på att etablera en restaurang i kvarteret. Och i sommar kommer det att bli verklighet.

"Exakt vad man ska erbjuda besökarna vill hyresgästen själv berätta om lite längre fram. Redan nu kan vi dock avslöja att det kommer att bli en restaurang och en mötesplats som tillsammans kommer att skapa mer liv och rörelse i kvarteret ", skriver Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens fastighetsverk, i ett mejl till Mitt i Östermalm.

Just nu pågår renovering och ombyggnad av den norra flygeln på Oxenstiernska malmgården, som tidigare fungerade som en skosmedja till livgardets hästar. Flygeln ska kompletteras med nya matsalar och ett nytt tillagningskök. Och sommartid blir det även en uteservering under de gamla lindarna från 1700-talet.

Exteriören lämnas i fred

Men precis som i fallet med förskolan i Ridhuset och Exercishuset ska byggnadens utsida lämnas i fred.

"Exteriört däremot kommer förvandlingen knappt att synas vilket är viktigt i en så kulturhistoriskt stark miljö som Krubban utgör", skriver Åsa Carlberg.

Dåtid. Den norra flygeln fungerade tidigare som skosmedja för Kungliga livgardet. Foto: Statens fastighetsverk

Kvarteret Krubban ligger mellan Linnegatan, Styrmansgatan, Storgatan och Narvavägen och rymmer bland annat Historiska museet som byggdes under 1930-talet, regementsbyggnaderna från 1800-talet och den delvis bevarade Oxenstiernska malmgården.

Malmgården byggdes ursprungligen av Elsa Barbro Sparre, änka efter Gabriel Oxenstierna som ärvt tomten av sin far, riksrådet Gabriel Oxenstierna.

Malmgården byggdes om 1733 av hovmarskalken Carl Gustav Spens, och på 1780-talet lät repslagaren Olof Roselius bygga ett bostadshus i två våningar i den västra delen av Malmgården.

1829 brann mangårdsbyggnaden ner, men de tre flyglarna och Roselius bostad finns bevarade.

1831 tog Kronan och Kungliga livgardet över malmgården, och i samband med det blev den norra flygeln skosmedja och sjukstall.

Källa: Statens fastighetsverk, Wikipedia

Visa merVisa mindre