Kvarteret Krubban är bokstavligt talat fullt av historia. Men det har inte direkt varit fullt av liv.

Så de senaste åren har Statens fastighetsverk jobbat hårt för att anpassa en del av de historiska byggnaderna så att de kan fylla nya funktioner för vår tid. Ridhuset och Excercishuset har blivit en förskola, och för drygt ett år sedan invigdes den historiska lekplatsen i parken.

Klart för ny krog

Det har också funnits tankar på att etablera en restaurang i kvarteret. Och i sommar kommer det att bli verklighet.

"Exakt vad man ska erbjuda besökarna vill hyresgästen själv berätta om lite längre fram. Redan nu kan vi dock avslöja att det kommer att bli en restaurang och en mötesplats som tillsammans kommer att skapa mer liv och rörelse i kvarteret ", skriver Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens fastighetsverk, i ett mejl till Mitt i Östermalm.

Just nu pågår renovering och ombyggnad av den norra flygeln på Oxenstiernska malmgården, som tidigare fungerade som en skosmedja till livgardets hästar. Flygeln ska kompletteras med nya matsalar och ett nytt tillagningskök. Och sommartid blir det även en uteservering under de gamla lindarna från 1700-talet.

Exteriören lämnas i fred

Men precis som i fallet med förskolan i Ridhuset och Exercishuset ska byggnadens utsida lämnas i fred.

"Exteriört däremot kommer förvandlingen knappt att synas vilket är viktigt i en så kulturhistoriskt stark miljö som Krubban utgör", skriver Åsa Carlberg.