Ett stenkast från det stora fältet som sträcker från Gärdet och mot Djurgården, ligger det rödmålade stall som den senaste tiden har fått en hel del uppmärksamhet. Häståkeriet grundades för 23 år sedan, Carina Westman har drivit det sedan dess.

Varje vecka kommer upp till 500 personer hit för att rida, verksamheten tar även emot 92 ridskoleelever. De har särskoleklasser fem dagar i vecka, dessutom erbjuder verksamheten undervisning för barn och unga med funktionsvariationer och vuxna kan få arbetsträna.

– Tanken är att vem som helst kan komma hit och må bra, säger Carina Westman i en tidigare intervju med Mitt i.

Kontrakt för tre år till

I fjol bestämde hon sig för att hon ville gå i pension och sälja åkeriet på marken hon arrenderar av Djurgårdsförvaltningen. Men Djurgårdsförvaltningen ville att området skulle ges till hovstallet i stället. Häståkeriet blev därför uppsagda till 2023. Ett besked som fick drygt 2 000 personer att skriva på protestlistor och det hela fick uppmärksamhet i media.

I veckan kom beskedet att häståkeriets kontrakt förnyas med ytterligare tre år.

– Vi har alltid skrivit kontrakt på tre år i taget, så blir det även den här gången, säger Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

– Vi behöver tid på oss att lösa problemet med att hovstallet behöver mer yta. Lagar och regler för djurhållning har förändrats och det är bra, men det betyder också att vi behöver mer yta till våra hästar. Så vad som händer nästa gång kontraktet ska förnyas vet jag inte. Men som det nu ser ut får åkeriet med all säkerhet vara kvar till januari 2025.

Att ni gav verksamheten mer tid – beror det på all uppmärksamhet?

– Nej, men vad jag kan säga är att häståkeriet bedriver en mycket viktig verksamhet och att även hovstallet gör det, och att vi med tiden måste ha en plats någonstans på Djurgården.

Häståkeriet skriver på sin Facebooksida: Vi vill ödmjukt tacka er hjälpsamma och vänliga människor som hjälpt oss (...) Ni har frikostigt delat med er av era fina berättelser om vad stallet betyder för er och ni har spridit ordet vidare till era vänner.”