– Jag startade gruppen för att själv ha lite bättre koll på honom. Då, för över ett år sen, var vi bara en liten skara, berättar Santos matte Marie Karlsson.

Sedan gjorde P4 Stockholm ett kort radioinslag om Santos och antalet följare ökade med 700 – på bara en vecka. Koll behövs verkligen, för Santos är en mycket äventyrlig katt.

– Han är otroligt social, han vill vara med där det händer saker. Han fladdrar runt i butikerna i centrum, berättar Marie.

Hittade Santos i sängen

Hon berättar också hur en man på Bergaparksvägen hittade Santos i sin säng när han kom hem från jobbet. Ett mäklarkontor i centrum har en kudde som Santos får ligga på när han kommer på besök. Förra sommaren hittades Santos i Aspudden i Söderort.

– Hur han hamnade där vet jag inte. Han är väldigt intresserad av bussar och tåg, men jag tror inte han lyckats ta Roslagsbanan och sedan byta till tunnelbanan, säger Marie.

– Jag tror han hade följt med någon som sedan tappat bort honom.

Dessbättre är Santos både tatuerad och försedd med id-chip.

Går det inte att hålla honom hemma?

– Jag har försökt, men då är han en väldigt olycklig katt. Han allt för att komma ut.Kelig är han också.

– Gud ja! Verkligen! Han är jättegosig och vill gärna gosa med alla han träffar. Han är nästan för snäll, berättar Marie.

Ursprungligen är Santos från Örnsköldsvik. I maj fyllde han tio år.

Är du inte orolig att han ska råka illa ut?

– Det är klart. Jag är alltid orolig för mina tre katter och jag har hämtat honom så många gånger då folk trott att han är bortsprungen.

När Mitt i träffar på Santos ligger han på en bänk utanför centrum. En bit bort står några tjejer. De vet förstås vem han är:

– Det är Santos. Han är känd!